16 Φεβρουαρίου, 2023 Manolis

Ηχητικός Διαλογισμός: βήμα προς βήμα

Μάθετε πώς να ενσωματώσετε τον ηχητικό διαλογισμό στην καθημερινή σας ρουτίνα

How to Meditate with Sound: Step by step guide

Ίσως να έχετε ήδη ακούσει για τον ηχητικό διαλογισμό, αλλά μπορεί να αναρωτιέστε πώς ακριβώς να τον εφαρμόσετε. Ο ηχητικός διαλογισμός είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα σας εστιάζοντας στον ήχο. Είναι μια καλή, εναλλακτική λύση (ή προσθήκη) στον παραδοσιακό διαλογισμό, ειδικά αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Ουσιαστικά, στον διαλογισμό ήχου εστιάζουμε τη προσοχή μας σε έναν ήχο και τον αφήνουμε να μας μεταφέρει σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Κατά τη διάρκεια ενός sound bath ή ενός gong bath, αν προσέχετε συνειδητά τους ήχους που δημιουργεί ο ηχοθεραπευτής, τότε αυτή η πράξη απο μόνη της είναι ηχητικός διαλογισμός.

Ο διαλογισμός ίσως να φαντάζει τρομακτικός για πολλούς στην αρχή, και εδώ είναι που ο ηχητικός διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τον ήχο ως κέντρο εστίασης, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη δυσκολία που αντιμετωπίζετε στον παραδοσιακό διαλογισμό όταν εστιάζετε στην αναπνοή σας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, πώς εφαρμόζουμε τον διαλογισμού ήχου στη ζωή μας; Είτε έχετε εμπειρία στο διαλογισμό είτε είστε νέοι στην πρακτική, παρακάτω αναφέρω μερικά απλά βήματα και συμβουλές για να χρησιμοποιήσετε τον ήχο προκειμένου να ηρεμήσετε το νου σας και να χαλαρώσετε το σώμα σας.

1. Βρείτε ένα άνετο μέρος:

Πρώτον, θα πρέπει να βρείτε ένα ήσυχο και άνετο χώρο όπου θα μπορείτε να καθίσετε ή να ξαπλώσετε για λίγη ώρα χωρίς να σας ενοχλήσει κανείς. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα τέτοιο μέρος στο σπίτι, δοκιμάστε την τύχη σας στη φύση ή σε ένα κοντινό πάρκο (μακριά όμως από θόρυβο).

2. Βάλτε ένα χρονικό πλαίσιο:

Αν είστε νέοι στο διαλογισμό, ίσως να θέλετε να ξεκινήσετε αργά, ώστε να μην αποθαρρυνθείτε. Ξεκινήστε με πέντε ή 10 λεπτά και μπορείτε να επεκτείνετε το χρόνο καθώς εξοικειώνεστε με τη μέθοδο. Πιστέψτε με, στο μέλλον θα συνηθίσετε αυτή την κατάσταση, θα θέλετε να παραμείνετε στο διαλογισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

3. Διαλέξτε έναν ήχο για να διαλογιστείτε:

Αν έχετε ένα ηχοθεραπευτικό όργανο, όπως ένα Tibetan singing bowl ή ένα gong, τότε μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε αυτό για να διαλογιστείτε πάνω στον ήχο του. Απλά επικεντρωθείτε στον ήχο και στα διάφορα επίπεδα και αρμονικές του ήχου χωρίς να τον κρίνετε ή να τον χαρακτηρίζετε. Αν δεν έχετε κάποιο όργανο, δεν πειράζει. Μπορείτε εύκολα να βρείτε πολλά βίντεο ηχοθεραπείας στο YouTube με θιβετιανούς θεραπευτικούς ήχους από singing bowl ή ένα gong, κρυστάλλινα singing bowls, chimes και άλλα όργανα και να διαλογιστείτε πάνω στους ήχους που παράγουν (δείτε αυτή τη λίστα με τα ηχοθεραπευτικά όργανα). Μπορείτε ακόμη να πειραματιστείτε με χαλαρωτικούς ήχους της φύσης, όπως ο ήχος της βροχής, του ποταμού, των κυμάτων κ.λπ. Ένας άλλος συνηθισμένος ήχος για διαλογισμό είναι το άκουσμα του μαντρα OM, αλλά και άλλων ψαλμωδιών. Θα βρείτε πολλά βίντεο ηχοθεραπείας για διαλογισμό, στο κανάλι Meditative Mind αλλά και στο προσωπικό μου Youtube κανάλι (προσπαθώ να ανεβάζω νέα βίντεο κάθε τόσο) αλλά και στο . Μόλις βρείτε τον ιδανικό σας ήχο, απλά χαλαρώστε και αφήστε τον ήχο να κάνει τη δουλειά του.

Tip: Φροντίστε να φοράτε ακουστικά, ώστε να μπορείτε να βυθιστείτε βαθύτερα στην εμπειρία.

4. Βάλτε μια πρόθεση:

Πριν ξεκινήσετε τον διαλογισμό, αφιερώστε λίγο χρόνο για να θέσετε μια πρόθεση για την πρακτική σας. Αυτή θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από την πρόθεση “να χαλαρώσω και να αφήσω το άγχος”, “να ηρεμήσω το μυαλό μου” ή “να συνδεθώ με την εσωτερική μου γαλήνη”.

5. Πάρτε μια άνετη θέση:

Μπορείτε είτε να καθίσετε σε μια καρέκλα με τα πόδια σας στο έδαφος, είτε να καθίσετε σταυροπόδι σε παραδοσιακή στάση διαλογισμού, ό,τι σας βολεύει. Θα θελήσετε να έχετε την πλάτη σας ίσια, ώστε να παραμείνετε σε εγρήγορση και να μπορείτε να ακολουθείτε την αναπνοή σας. Αν η καθιστή θέση σε καρέκλα ή σταυροπόδι δεν είναι δυνατή, τότε μπορείτε απλώς να ξαπλώσετε. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα. Απλά φροντίστε να μην σας πάρει ο ύπνος.

6. Ξεκινήστε τον ήχο:

Αρχίστε να χτυπάτε μαλακά το μπολ με μια σκληρή ξύλινη μαλέτα (απο τη περιοχή του δέρματος) όπως αυτή στη φωτογραφία του άρθρου κάθε 15 δευτερόλεπτα. Αφήστε τον ήχο να σβήσει και στη συνέχεια ξαναχτυπήστε το απαλά. Ενώ ακούτε τον ήχο, επικεντρωθείτε σε κάθε επίπεδο και σε κάθε αρμονική και επιτρέψτε στον εαυτό σας να συντονιστεί με τις δονήσεις. Παρατηρήστε υπομονετικά. Γίνετε ένα με τον ήχο. Κάθε φορά που το μυαλό σας ταξιδεύει, φέρτε το απαλά πίσω στον ήχο και στις αισθήσεις του σώματος. Αν ακούτε ένα ηχογραφημένο sound meditation sample, τότε απλά φέρτε την προσοχή σας σε κάθε ήχο που ακούτε. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε, να ακούτε και να παρατηρείτε.

7. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας:

Ενώ ακούτε τον ήχο, μπορείτε να παίρνετε αργές, βαθιές εισπνοές και εκπνοές απο τη μύτη και να εστιάζετε στην αίσθηση της αναπνοής σας. Ένας πολύ καλός οραματισμός που χρησιμοποιώ συχνά είναι να φαντάζομαι ότι εισπνέω λευκό-χρυσό φως από την κορυφή του κεφαλιού μου (crown chakra), ενώ εκπνέω το άγχος, την αρνητικότητα και τις τοξικές σκέψεις από τα πέλματα μου. Αφήστε τον ήχο μαζί με τη βοήθεια του λευκού φωτός να μεταφέρει το άγχος και τις ανησυχίες έξω από τα πέλματα.

8. Παρατηρήστε πότε το μυαλό σας περιπλανιέται:

Η προσοχή σας πιθανότατα θα απομακρύνεται από την αναπνοή σας από κάθε τόσο, και αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν παρατηρήσετε ότι αυτό συμβαίνει, φέρτε την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή σας ή στον ήχο χωρίς να αποθαρρύνεστε.

9. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας:

Η πιο σημαντική συμβουλή που θα μπορούσα να σας δώσω είναι να μην είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας όταν το μυαλό σας περιπλανιέται. Αντ’ αυτού, φέρτε απαλά την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή σας και προσπαθήστε ξανά. Ακόμη και οι πιο έμπειροι διαλογιστές έχουν σκέψεις που έρχονται και φεύγουν κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Αυτή είναι η φύση του νου. Απλά παρατηρήστε ότι υπάρχουν σκέψεις που έρχονται και φεύγουν και συνεχίστε να επιστρέφετε την προσοχή σας στον ήχο.

Όταν τελειώσετε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε το περιβάλλον σας, το σώμα σας και τα συναισθήματά σας. Να είστε ανοιχτοί και δεκτικοί με οτιδήποτε βιώσατε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού σας.

Μερικές επιπλέον, χρήσιμες συμβουλές:

Πειραματιστείτε με διαφορετικά όργανα και ήχους για να βρείτε τους ήχους που σας ταιριάζουν περισσότερο.
Προσπαθήστε να διαλογίζεστε την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος κάθε μέρα για να δημιουργηθεί μια συνήθεια.
Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και μην περιμένετε να δείτε άμεσα αποτελέσματα. Χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να αναπτύξετε τις ικανότητες συγκέντρωσης και βαθιάς χαλάρωσης.

Αν είστε τυχεροί και διαθέτετε ένα Tibetan singing bowl, μπορείτε να καλέσετε κάποιον φίλο που ξέρετε πως έχει ανάγκη τον διαλογισμό, και να σας κάνει παρέα στο διαλογισμό. Με αυτό το τρόπο όχι μόνο θα έχετε έναν υποστηρικτικό συνοδοιπόρο που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υπεύθυνοι για την πρακτική σας, αλλά θα μοιραστείτε και τα οφέλη αυτού του ισχυρού θεραπευτικού εργαλείου με κάποιο άλλο άτομο. Ο διαλογισμός σε γκρουπ μπορεί να βοηθήσει να εμβαθύνετε την εμπειρία σας και να οικοδομήσετε μια ισχυρότερη σύνδεση με τον ήχο και τους άλλους.