Ηχοθεραπεία με Θιβετιανά Singing Bowl στο Yoga Healing Circle Studio στην Αθήνα

Τη Κυριακή 14 Μαΐου στο Healing Circle Yoga Studio, αμέσως μετά το πέρας του διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου ηχοθεραπείας, ο Μανώλης Ζωγραφάκης θα μας ταξιδεψει με χαλαρωτικούς ήχους των Θιβετιανών singing bowls, και άλλων οργάνων για να χαλαρώσουμε την ένταση, και να επαναφέρουμε την ισορροπία στο σώμα και το νού μας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, θα ξαπλώσουμε αναπαυτικά, βιώνοντας τις καταπραϋντικές δονήσεις singing bowls, γκονγκ και άλλων θεραπευτικών οργάνων. Οι ήχοι θα βοηθήσουν να εισέλθουμε σε μια διαλογιστική κατάσταση και να διευκολύνουμε τη ροή της ζωτικής ενέργειας σε όλο μας το σώμα, αφήνοντάς μας μια αίσθηση αναζωογόνησης.

Η ηχοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη και την αϋπνία και ενισχύει τη δημιουργικότητα, τη συγκέντρωση και τη διαίσθηση. Αυτή η συνεδρία είναι κατάλληλη για όλους, και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

Η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαΐου από τις 19:30-20:45 και θα τη καθοδηγήσει ο Μανώλης Ζωγραφάκης, διαπιστευμένος ηχοθεραπευτής.

Ελάτε μαζί μας για μια μαγική βραδιά ήχων και χαλάρωσης και κάντε το πρώτο βήμα προς μια πιο ισορροπημένη και αρμονική ζωή.

*Περιορισμένος αριθμός θέσεων – συνιστάται έγκαιρη κράτηση.
*Για τη κράτηση της θέσης απαιτείται προπληρωμή του ποσού.
*Για να κλείσετε τη θέση σας ή για περισσότερες πληροφορίες, στείλτε μας στο στο 0306973374907.

Που: Ζωγράφου 15771: Healing Circle Yoga Studio, Τιμάνδρας 14 & Ανακρέοντος (γωνία), Ζωγράφου 15771
Πότε; 19:30-20:45
Κόστος: 12 ευρώ για τα μέλη του Healing Yoga Circle και 15 ευρώ για τα μη μέλη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Εάν έχετε οποιαδήποτε σοβαρή ιατρική κατάσταση (άτομα που πάσχουν από θρόμβωση ή σοβαρές αγγειακές παθήσεις,
άτομα με σοβαρή καρδιακή πάθηση, βηματοδότη, εγκεφαλική βλάβη, επιληψία κ.λπ.), είναι σημαντικό να λάβετε γραπτή άδεια από το γιατρό σας πριν παρακολουθήσετε ένα ζωντανό sound bath καθώς και να ενημερώσετε τον Μανώλη στο [email protected].

 

How to Meditate with Sound: Step by step guide
How to Meditate with Sound: Step by step guide

Ηχητικός Διαλογισμός: βήμα προς βήμα

Ίσως να έχετε ήδη ακούσει για τον ηχητικό διαλογισμό, αλλά μπορεί να αναρωτιέστε πώς ακριβώς να τον εφαρμόσετε. Ο ηχητικός διαλογισμός είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα σας εστιάζοντας στον ήχο. Είναι μια καλή, εναλλακτική λύση (ή προσθήκη) στον παραδοσιακό διαλογισμό, ειδικά αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Ουσιαστικά, στον διαλογισμό ήχου εστιάζουμε τη προσοχή μας σε έναν ήχο και τον αφήνουμε να μας μεταφέρει σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Κατά τη διάρκεια ενός sound bath ή ενός gong bath, αν προσέχετε συνειδητά τους ήχους που δημιουργεί ο ηχοθεραπευτής, τότε αυτή η πράξη απο μόνη της είναι ηχητικός διαλογισμός.

Ο διαλογισμός ίσως να φαντάζει τρομακτικός για πολλούς στην αρχή, και εδώ είναι που ο ηχητικός διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τον ήχο ως κέντρο εστίασης, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη δυσκολία που αντιμετωπίζετε στον παραδοσιακό διαλογισμό όταν εστιάζετε στην αναπνοή σας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, πώς εφαρμόζουμε τον διαλογισμού ήχου στη ζωή μας; Είτε έχετε εμπειρία στο διαλογισμό είτε είστε νέοι στην πρακτική, παρακάτω αναφέρω μερικά απλά βήματα και συμβουλές για να χρησιμοποιήσετε τον ήχο προκειμένου να ηρεμήσετε το νου σας και να χαλαρώσετε το σώμα σας.

1. Βρείτε ένα άνετο μέρος:

Πρώτον, θα πρέπει να βρείτε ένα ήσυχο και άνετο χώρο όπου θα μπορείτε να καθίσετε ή να ξαπλώσετε για λίγη ώρα χωρίς να σας ενοχλήσει κανείς. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα τέτοιο μέρος στο σπίτι, δοκιμάστε την τύχη σας στη φύση ή σε ένα κοντινό πάρκο (μακριά όμως από θόρυβο).

2. Βάλτε ένα χρονικό πλαίσιο:

Αν είστε νέοι στο διαλογισμό, ίσως να θέλετε να ξεκινήσετε αργά, ώστε να μην αποθαρρυνθείτε. Ξεκινήστε με πέντε ή 10 λεπτά και μπορείτε να επεκτείνετε το χρόνο καθώς εξοικειώνεστε με τη μέθοδο. Πιστέψτε με, στο μέλλον θα συνηθίσετε αυτή την κατάσταση, θα θέλετε να παραμείνετε στο διαλογισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

3. Διαλέξτε έναν ήχο για να διαλογιστείτε:

Αν έχετε ένα ηχοθεραπευτικό όργανο, όπως ένα Tibetan singing bowl ή ένα gong, τότε μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε αυτό για να διαλογιστείτε πάνω στον ήχο του. Απλά επικεντρωθείτε στον ήχο και στα διάφορα επίπεδα και αρμονικές του ήχου χωρίς να τον κρίνετε ή να τον χαρακτηρίζετε. Αν δεν έχετε κάποιο όργανο, δεν πειράζει. Μπορείτε εύκολα να βρείτε πολλά βίντεο ηχοθεραπείας στο YouTube με θιβετιανούς θεραπευτικούς ήχους από singing bowl ή ένα gong, κρυστάλλινα singing bowls, chimes και άλλα όργανα και να διαλογιστείτε πάνω στους ήχους που παράγουν (δείτε αυτή τη λίστα με τα ηχοθεραπευτικά όργανα). Μπορείτε ακόμη να πειραματιστείτε με χαλαρωτικούς ήχους της φύσης, όπως ο ήχος της βροχής, του ποταμού, των κυμάτων κ.λπ. Ένας άλλος συνηθισμένος ήχος για διαλογισμό είναι το άκουσμα του μαντρα OM, αλλά και άλλων ψαλμωδιών. Θα βρείτε πολλά βίντεο ηχοθεραπείας για διαλογισμό, στο κανάλι Meditative Mind αλλά και στο προσωπικό μου Youtube κανάλι (προσπαθώ να ανεβάζω νέα βίντεο κάθε τόσο) αλλά και στο . Μόλις βρείτε τον ιδανικό σας ήχο, απλά χαλαρώστε και αφήστε τον ήχο να κάνει τη δουλειά του.

Tip: Φροντίστε να φοράτε ακουστικά, ώστε να μπορείτε να βυθιστείτε βαθύτερα στην εμπειρία.

4. Βάλτε μια πρόθεση:

Πριν ξεκινήσετε τον διαλογισμό, αφιερώστε λίγο χρόνο για να θέσετε μια πρόθεση για την πρακτική σας. Αυτή θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από την πρόθεση “να χαλαρώσω και να αφήσω το άγχος”, “να ηρεμήσω το μυαλό μου” ή “να συνδεθώ με την εσωτερική μου γαλήνη”.

5. Πάρτε μια άνετη θέση:

Μπορείτε είτε να καθίσετε σε μια καρέκλα με τα πόδια σας στο έδαφος, είτε να καθίσετε σταυροπόδι σε παραδοσιακή στάση διαλογισμού, ό,τι σας βολεύει. Θα θελήσετε να έχετε την πλάτη σας ίσια, ώστε να παραμείνετε σε εγρήγορση και να μπορείτε να ακολουθείτε την αναπνοή σας. Αν η καθιστή θέση σε καρέκλα ή σταυροπόδι δεν είναι δυνατή, τότε μπορείτε απλώς να ξαπλώσετε. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα. Απλά φροντίστε να μην σας πάρει ο ύπνος.

6. Ξεκινήστε τον ήχο:

Αρχίστε να χτυπάτε μαλακά το μπολ με μια σκληρή ξύλινη μαλέτα (απο τη περιοχή του δέρματος) όπως αυτή στη φωτογραφία του άρθρου κάθε 15 δευτερόλεπτα. Αφήστε τον ήχο να σβήσει και στη συνέχεια ξαναχτυπήστε το απαλά. Ενώ ακούτε τον ήχο, επικεντρωθείτε σε κάθε επίπεδο και σε κάθε αρμονική και επιτρέψτε στον εαυτό σας να συντονιστεί με τις δονήσεις. Παρατηρήστε υπομονετικά. Γίνετε ένα με τον ήχο. Κάθε φορά που το μυαλό σας ταξιδεύει, φέρτε το απαλά πίσω στον ήχο και στις αισθήσεις του σώματος. Αν ακούτε ένα ηχογραφημένο sound meditation sample, τότε απλά φέρτε την προσοχή σας σε κάθε ήχο που ακούτε. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε, να ακούτε και να παρατηρείτε.

7. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας:

Ενώ ακούτε τον ήχο, μπορείτε να παίρνετε αργές, βαθιές εισπνοές και εκπνοές απο τη μύτη και να εστιάζετε στην αίσθηση της αναπνοής σας. Ένας πολύ καλός οραματισμός που χρησιμοποιώ συχνά είναι να φαντάζομαι ότι εισπνέω λευκό-χρυσό φως από την κορυφή του κεφαλιού μου (crown chakra), ενώ εκπνέω το άγχος, την αρνητικότητα και τις τοξικές σκέψεις από τα πέλματα μου. Αφήστε τον ήχο μαζί με τη βοήθεια του λευκού φωτός να μεταφέρει το άγχος και τις ανησυχίες έξω από τα πέλματα.

8. Παρατηρήστε πότε το μυαλό σας περιπλανιέται:

Η προσοχή σας πιθανότατα θα απομακρύνεται από την αναπνοή σας από κάθε τόσο, και αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν παρατηρήσετε ότι αυτό συμβαίνει, φέρτε την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή σας ή στον ήχο χωρίς να αποθαρρύνεστε.

9. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας:

Η πιο σημαντική συμβουλή που θα μπορούσα να σας δώσω είναι να μην είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας όταν το μυαλό σας περιπλανιέται. Αντ’ αυτού, φέρτε απαλά την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή σας και προσπαθήστε ξανά. Ακόμη και οι πιο έμπειροι διαλογιστές έχουν σκέψεις που έρχονται και φεύγουν κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Αυτή είναι η φύση του νου. Απλά παρατηρήστε ότι υπάρχουν σκέψεις που έρχονται και φεύγουν και συνεχίστε να επιστρέφετε την προσοχή σας στον ήχο.

Όταν τελειώσετε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε το περιβάλλον σας, το σώμα σας και τα συναισθήματά σας. Να είστε ανοιχτοί και δεκτικοί με οτιδήποτε βιώσατε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού σας.

Μερικές επιπλέον, χρήσιμες συμβουλές:

Πειραματιστείτε με διαφορετικά όργανα και ήχους για να βρείτε τους ήχους που σας ταιριάζουν περισσότερο.
Προσπαθήστε να διαλογίζεστε την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος κάθε μέρα για να δημιουργηθεί μια συνήθεια.
Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και μην περιμένετε να δείτε άμεσα αποτελέσματα. Χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να αναπτύξετε τις ικανότητες συγκέντρωσης και βαθιάς χαλάρωσης.

Αν είστε τυχεροί και διαθέτετε ένα Tibetan singing bowl, μπορείτε να καλέσετε κάποιον φίλο που ξέρετε πως έχει ανάγκη τον διαλογισμό, και να σας κάνει παρέα στο διαλογισμό. Με αυτό το τρόπο όχι μόνο θα έχετε έναν υποστηρικτικό συνοδοιπόρο που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υπεύθυνοι για την πρακτική σας, αλλά θα μοιραστείτε και τα οφέλη αυτού του ισχυρού θεραπευτικού εργαλείου με κάποιο άλλο άτομο. Ο διαλογισμός σε γκρουπ μπορεί να βοηθήσει να εμβαθύνετε την εμπειρία σας και να οικοδομήσετε μια ισχυρότερη σύνδεση με τον ήχο και τους άλλους.

Gong Bath: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αν ψάχνετε για τρόπο να αποφορτιστείτε και να χαλαρώσετε, τότε το gong bath μπορεί να είναι μία τέλεια λύση. Το gong bath (η ακριβής μετάφραση είναι λουτρά με γκονγκ στα Ελληνικά) είναι ένα είδος ηχοθεραπείας που χρησιμοποιεί gongs και άλλα όργανα για να προκαλέσει βαθιά διαλογιστική κατάσταση για χαλάρωση και ανακούφιση από το άγχος. Τα τελευταία χρόνια, τα gong bath έχουν αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα, καθώς τα επίπεδα άγχους συνεχίζουν να αυξάνονται. Σε αυτό το post, θα δούμε τι είναι τα gong bath, πώς λειτουργούν και πως μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτά.

Τι ακριβώς είναι το gong;

Το gong είναι ένας δίσκος από χαλκό και κασσίτερο, που όταν δονείται, παράγει έναν ήχο πραγματικά εξωπραγματικό. Τα gong έχουν χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς κατά την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού, των τελετών, της πνευματικής ανάπτυξης, ακόμα και των κηδειών. Τα gong υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη και στυλ, το καθένα με τον μοναδικό του ήχο.

Η ιστορία των gong

Τα gong υπάρχουν από τον 6ο αιώνα μ.Χ., με καταγωγή το Θιβέτ και εξαπλώθηκαν σύντομα σε διάφορες χώρες της Ανατολής, όπως η Κίνα, το Βιετνάμ, η Βιρμανία και η Ινδονησία. Αυτές οι περιοχές ήταν γνωστές για την παραγωγή ορισμένων από τα καλύτερα γκονγκ στον αρχαίο κόσμο. Η διαδικασία κατασκευής ενός gong δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτούσε εξαιρετική δεξιοτεχνία και χειροτεχνία. Στην αρχαία Κίνα, μόνο ορισμένες προνομιούχες οικογένειες ήταν σε θέση να κατασκευάζουν gong, και τα καλύτερα από αυτά ήταν κατασκευασμένα από χαλκό. Η διαδικασία είναι αρκετά συναρπαστική και αποτελούνταν από πέντε στάδια: χύτευση, σφυρηλάτηση, λείανση, κούρδισμα και στίλβωση. Όλα αυτά τα στάδια ήταν ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι το gong είχε πλούσιο, δυνατό ήχο.

Τι είναι το gong bath;

Το gong bath είναι μια μορφή ηχοθεραπείας όπου οι συμμετέχοντες ξαπλώνουν ή κάθονται άνετα ενώ ‘λούζονται’ από τις δονήσεις και τους ήχους των gong, αλλά και άλλων ηχοθεραπευτικών οργάνων, όπως των Tibetan singing bowl και κρυστάλλινων singing bowl. Ο στόχος είναι η χαλάρωση, η ανακούφιση από το στρες και η θεραπεία μέσω των δονήσεων και της δύναμης του ήχου. Τα gong bath προήλθαν από πνευματικές και θρησκευτικές τελετουργίες, αλλά πλέον έχουν γίνει μια δημοφιλής μορφή ομαδικής θεραπείας και ατομικών συνεδριών ηχοθεραπείας. Πραγματοποιούνται συχνά σε στούντιο yoga, σε retreat centres ή ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Τα gong bath παρέχουν την ευκαιρία σε κάποιον να ξεφύγει από τους περισπασμούς της καθημερινότητας και να συνδεθεί με τον εσωτερικό του εαυτό μέσω της δύναμης του ήχου.

Sound bath in Chania, Crete

Gong bath σε ιστορικό μεσαιωνικό κτίριο στα Χανιά

Πώς λειτουργεί η θεραπεία με gong;

Κατά τη διάρκεια ενός gong bath, οι συμμετέχοντες κάθονται ή ξαπλώνουν κοντά στο γκονγκ και σε άλλα ηχητικά θεραπευτικά όργανα που παίζει ο θεραπευτής. Τα ηχητικά κύματα που παράγονται από τα gong και τα άλλα όργανα αλληλεπιδρούν με το σώμα, προκαλώντας σωματική και ψυχική χαλάρωση και βοηθώντας στην αποκατάσταση της ισορροπίας και της αρμονίας στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι συχνότητες που παράγονται από το gong μπορούν να επιβραδύνουν το μυαλό και να το φέρουν σε μια βαθύτερη, πιο αργή κατάσταση δόνησης (γνωστά και ως Θήτα εγκεφαλικά κύματα). Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην προώθηση της συνολικής ευεξίας.

Πόσο διαρκεί ένα gong bath;

Τα gong bath διαρκούν συνήθως μεταξύ 30 και 90 λεπτών, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει και παραπάνω ώρα.

Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει ένα gong bath;

Οποιοσδήποτε αναζητά έναν τρόπο να χαλαρώσει και να αποφορτιστεί θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα gong bath. Είναι επίσης ιδανικό αν αισθάνεστε άγχος για κάτι συγκεκριμένο, όπως εργασιακά προβλήματα ή θέματα σχέσεων. Ο ηχοθεραπευτής που οργανώνει το gong bath ή το sound bath θα σας ζητήσει να έχετε μια πρόθεση για τη συνεδρία, την οποία θα μπορείτε να διατηρήσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας. Δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη εμπειρία γνώσεων για να παρακολουθήσετε ένα gong bath. Το μόνο που χρειάζεται είναι η προθυμία να το δοκιμάσετε και να δείτε πώς η ηχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει.

Είναι το gong bath ασφαλές για όλους;

Τα gong bath είναι γενικά ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά αν έχετε κάποια προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν συμμετάσχετε. Ορισμένοι μπορεί να είναι ευαίσθητοι στους δυνατούς ήχους και να νιώσουν άβολα με τους δυνατούς ήχους του gong. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν μπορείτε να παρακολουθήσετε μια τέτοια συνεδρία θα σας συμβούλευα να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές και να τους πείτε τι σας προβληματίζει.

Τι πρέπει να φοράω και τι να έχω μαζί μου;

Η καλύτερη επιλογή θα είναι να φοράτε άνετα, χαλαρά ρούχα ώστε να μπορείτε να χαλαρώσετε εύκολα. Αν δεν είστε σίγουροι για τη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο θα πραγματοποιείθει το gong bath είναι καλύτερο να φορέσετε ζεστά ρούχα, να έχετε μαζί σας ένα επιπλέον ζευγάρι κάλτσες και να κρατάτε και ένα κουβερτάκι σε περίπτωση που κρυώνετε. Επίσης αν έχετε μάσκα ύπνου θα ήταν καλό να την κρατάτε μαζί σας καθώς θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ακόμα περισσότερο χωρίς να σας ενοχλεί το φως και η πιθανή κίνηση των ηχοθεραπευτών.

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για ένα gong bath;

Πριν και μετά από ένα gong bath, είναι σημαντικό να πιείτε αρκετό νερό για να βοηθήσετε στην αποβολή τυχόν τοξινών που μπορεί να απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της εμπειρίας και να ενισχύσετε την ικανότητα του σώματος σας να απορροφήσει τα ηχητικά κύματα. Συνήθως συμβουλεύω τους συμμετέχοντες να έχουν μια σαφή πρόθεση για τη συνεδρία, είτε πρόκειται για θεραπεία από ένα συγκεκριμένο τραύμα, είτε για απελευθέρωση ενός συναισθήματος, είτε απλά για χαλάρωση και αποφόρτιση. Προτείνω επίσης να αποφύγετε τον καφέ και το αλκοόλ την ημέρα του λουτρού γκονγκ και να μην καταναλώσετε μεγάλα γεύματα πριν από τη συνεδρία, αφήνοντας τουλάχιστον 2 ώρες για την πέψη. Επίσης θα σας συμβούλευα να είστε στον χώρο μερικά λεπτά νωρίτερα, για να έχετε χρόνο να βολευτείτε και να βρείτε ένα κατάλληλο σημείο για να ξαπλώσετε.

Υπάρχουν προφυλάξεις που πρέπει να λάβω πριν ή μετά από τη συνεδρία;

Μετά απο ένα sound bath ή gong bath, πάντα συμβουλεύω τους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν για το υπόλοιπο της ημέρας και να αποφεύγουν τις έντονες δραστηριότητες ή τα δυνατά περιβάλλοντα. Ο ήχος λειτουργεί ως φάρμακο για το “σύστημά” μας, οπότε αν του δώσετε χώρο θα λειτουργήσει για αρκετές ώρες ή και ημέρες.

Ποια είναι τα οφέλη ενός gong bath;

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, τα οφέλη του gong bath είναι τα ακόλουθα:

Μείωση του στρες: Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και προάγουν τη χαλάρωση.
Βελτίωση του ύπνου: Οι συμμετέχοντες σε μελέτες ανέφεραν βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και μείωση των συμπτωμάτων αϋπνίας.
Αυξημένη ενσυνειδητότητα: Μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ενσυνειδητότητας και να προωθήσουν μια διαλογιστική κατάσταση, οδηγώντας σε βελτιωμένη γενική ευεξία.
Μειωμένο άγχος: Οι συμμετέχοντες σε μελέτες έχουν αναφέρει μειωμένα συμπτώματα άγχους, συμπεριλαμβανομένων μειωμένων επιπέδων ανησυχίας και νευρικότητας.
Βελτιωμένη διάθεση: Τα gong bath έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένη διάθεση και μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης.
Ανακούφιση από τον πόνο: Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πόνο και βελτιώνουν τη γενική ευεξία σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις πόνου.
Βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: Έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης παραγωγής κυτταροκινών και κυττάρων φυσικών δολοφόνων.

Συνολικά, τα gong baths προσφέρουν μια ολιστική προσέγγιση για την προώθηση της χαλάρωσης, τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας.

Πόσο συχνά μπορείτε να συμμετέχετε;

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το πόσο συχνά μπορείτε να συμμετέχετε σε ένα gong bath, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά το μήνα είναι μια καλή συχνότητα.

Εν κατακλείδι, τα gong bath είναι ένας μοναδικός και αποτελεσματικός τρόπος για την προώθηση της χαλάρωσης, της ανακούφισης από το στρες και της θεραπείας. Είτε θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο είτε απλά να χαλαρώσετε, ένα gong bath αξίζει σίγουρα μια δοκιμή.

Και μερικές παραπάνω πληροφορίες για τους λάτρεις των gong

Πώς κατασκευάζονται τα gong;

Gong Bath: everything you need to know

 Κατασκευή του gong

Τα gong είναι χειροποίητα όργανα που συνήθως κατασκευάζονται από σφυρήλατο μέταλλο, όπως ορείχαλκο, ορείχαλκο ή κράματα με βάση το χαλκό. Είναι εκπληκτικό το πώς κάθε gong έχει το δικό του ξεχωριστό ήχο και παράγει το δικό του σύνολο από υπέρτονους και ηχητικούς τόνους. Όσο μεγαλύτερο είναι το gong, τόσο πιο πολυεπίπεδος και πλούσιος είναι ο ήχος του.

Δημοφιλείς κατασκευαστές gong

Εδώ είναι μερικοί από τους πιο αναγνωρισμένους κατασκευαστές γκονγκ από όλο τον κόσμο:

 • Paiste
 • Oetken Gongs
 • Meinl Gongs
 • Tone of Life
 • SONA Sounds
 • Grotta Sonora
 • Sabian
 • Gongland
 • UFIP
 • WOM Gongs
 • Wuhan Haiping
 • Universe Gong
 • Arborea Cymbals and Gongs

 

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ηχοθεραπείας με Tibetan Singing Bowls – 11 & 12 Φεβρουαρίου – Χανιά

Αυτό το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, θα είναι μια εισαγωγή αλλά και εμβάθυνση στην ηχοθεραπεία με τα Θιβετιανά singing bowls και στη χρήση τους ώς μέσο διαλογισμού, χαλάρωσης και θεραπείας. Το σεμινάριο είναι κατάλληλο για άτομα όλων των επιπέδων εκπαίδευσης, δεξιοτήτων και εμπειρίας, και δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία πάνω στην ηχοθεραπεία για να το παρακολουθήσετε.

Τι θα μάθετε σε αυτές τις δύο ημέρες;

 • Εισαγωγή, θεωρία και πληροφορίες γυρω απο τα Tibetan singing bowls
 • Οφέλη από τη χρήση των Tibetan singing bowls σύμφωνα με μελέτες
 • Διαφορετικοί θεραπευτικοί μέθοδοι και συστήματα
 • Εργασία με τα Tibetan singing bowls & τα ενεργειακά κέντρα (τσάκρας)
 • Συμβουλές και τεχνικές παιξίματος
 • Πρακτικές ασκήσεις και πρωτόκολλα για παροχή ηχοθεραπείας σε τρίτο ή στον εαυτό μας
 • Πως να αναπτύξουμε τις δεξιότητες του θεραπευτή μέσα μας
 • Συμβουλές για την αγορά Tibetan singing bowls (απο ένα bowl σε ολόκληρο set)

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

 • Ολιστικούς / εναλλακτικούς θεραπευτές
 • Ενεργειακούς θεραπευτές
 • Θεραπευτές μασάζ
 • Ψυχοθεραπευτές και συμβούλους ψυχικής υγείας
 • Δασκάλους γιόγκα και διαλογισμού
 • Κάθε επαγγελματία που θα ήθελε να προσθέσει τα Tibetan singing bowls ως ένα συμπληρωματικό μέσο στις θεραπείες που παρέχει
 • Οποιονδήποτε θέλει να εργαστεί με θεραπευτικούς ήχους για αυτοθεραπεία

Το σεμινάριο θα καθοδηγήσει ο Μανώλης Ζωγραφάκης, πιστοποιημένος ηχοθεραπευτής και μέλος του IPHM (International Practitioners of Holistic Medicine).

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα λάβετε βεβαίωση παρακολούθησης.

Ημερομηνία: 11 & 12 Φεβρουαρίου 2023, 10:00 – 17:00
Κόστος: €180 + ΦΠΑ
Τοποθεσία: Yoga Class Chania, Μαλινού 32, Χανιά 731 00
Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε θέση μπορείτε να καλέσετε στο 6945562818.
Sound bath in Chania, Crete
Group gong bath in a historical medieval building in Chania, Crete

Sound Bath: τι να γνωρίζετε για αυτό το τύπο ηχοθεραπείας

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε όλο και πιο συχνά τον όρο sound bath και sound healing. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ηχοθεραπεία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν τρόπους να χαλαρώσουν απο το καθημερινό αγχος. Η συμμετοχή σε ένα sound bath μπορεί να αποτελέσει μια τέλεια εισαγωγή στο κόσμο της ηχοθεραπείας. Το sound bath ή gong bath, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γευθείτε τα οφέλη των ηχητικών κυμάτων ως θεραπεία για νοητικά, σωματικά και συναισθηματικά ζητήματα που θέλετε να δουλέψετε, η απλά για να χαλαρώσετε το νου και το σώμα. Ένα από τα θετικά είναι πως δεν απαιτεί καμία προηγούμενη εμπειρία.

Τι είναι λοιπόν το sound bath;

Το sound bath είναι μια συνεδρία ηχοθεραπείας που τις περισσότερες φορές βιώνεται σε ομαδικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες ξαπλώνουν σε ένα στρώμα και “λούζονται” απο τους ήχους και τις δονήσεις των ηχοθεραπευτικών μουσικλών οργάνων. Η έκθεση σε αυτού του είδους ήχων επηρεάζει το φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό σώμα και έχει πολλά οφέλη.
Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς σας επηρεάζουν η ηχορύπανση σε καθημερινή βάση; Μπορεί να αισθάνεστε ενοχλημένοι από το θόρυβο της πόλης ή τους θορύβους στο ίδιο σας το σπίτι. Οι οικιακές συσκευές, όπως τα πλυντήριο ρούχων ή πιάτων, η ηλεκτρική σκούπα ή απλά η τηλεόραση σε δυνατή ένταση μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στα επίπεδα συγκέντρωσης και στη γενική σας διάθεση, και συνήθως, αντιλαμβανόμαστε την επίδραση αφού ο ήχος σταματήσει. Από την άλλη, πόσες φορές αισθάνεστε ανεβασμένοι ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική ή ήχους της φύσης, τον ήχο του κύματος, του τρεχούμενου νερού ή της βροχής; Αυτές οι 2 απλές ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο ήχος για την ευεξία και τη συνολική μας υγεία.

Πώς λειτουργούν τα sound bath;

Με απλά λόγια, το sound bath είναι ένας τρόπος να δραπετεύσετε απο τη καθημερινότητα σας και να χαθείτε για λίγο σε έναν άλλο κόσμο. Οι συχνότητες των διαφόρων ηχοθεραπευτικών οργάνων που χρησιμοποιούνται σε ένα sound bath είναι συντονισμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζουν τα ενεργειακά μας κέντρα (τσάκρα) και να φέρνουν το νου μας σε κατάσταση θήτα (τα θήτα εγκεφαλικά κύματα εμφανίζονται όταν βρισκόμαστε σε βαθιά χαλαρή κατάσταση). Αυτή είναι η ονειρική κατάσταση που ερχόμαστε λίγο πριν κοιμηθούμε.

Οι συχνότητες που παράγονται από τα ηχοθεραπευτικά μουσικά όργανα συντονίζονται με παρόμοιες ή ίδιες συχνότητες των εσωτερικών μας οργάνων, αποκαθιστώντας την υγιή και αρμονική δόνησή τους. Ο ηχοθεραπευτής που διευθύνει το sound bath μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία οργάνων απο Tibetan singing bowls, κρυστάλλινα singing bowls, gong διαφορετικών μεγεθών, τύμπανα, tuning forks, ή ακόμα και φωνή για να δημιουργήσει ένα ηχόφασμα που θα σας φέρει χαλάρωση και ευεξία.

Τα ηχητικά κύματα χρησιμοποιούνται στη συμβατική ιατρική με τη μορφή υπερήχων και για παράδειγμα χρησιμοποιούνται για τη διάσπαση των λίθων στα νεφρά. Προφανώς θα έχετε ακούσει ή δει και το φαινόμενο ηχητικών κυμάτων που είναι ικανά να σπάσουν γυαλί όπως ένα ποτήρι. Παρομοίως, οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται σε ένα ηχολουτρό ή σε άλλη μορφή ηχοθεραπείας μπορούν να διαλύσουν ενεργειακά μπλοκαρίσματα στο ανθρώπινο βιοπεδίο που μπορεί να προκαλούν δυσφορία, πόνο ή συναισθηματική δυσφορία.

Ποια τα οφέλη της ηχοθεραπείας;

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ένα αίσθημα ελαφρότητας και ελευθερίας μετά από ένα sound bath. Ορισμένοι λένε ότι η σωματική τους ένταση εξαφανίζεται με τις δονήσεις των ηχητικών κυμάτων. Άλλοι αναφέρουν αισθήματα ευφορίας, σαν να έχει “ταρακουνηθεί και επαναπρογραμματιστεί” ολόκληρη η ύπαρξή τους.

Η θεραπεία σε ένα sound bath παίρνει πολλές μορφές, αλλά ο κοινός παρονομαστής είναι η βαθιά και ολοκληρωτική χαλάρωση που επιφέρει τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ορισμένες καταστάσεις που πιστεύεται ότι ωφελούνται από την ηχοθεραπεία περιλαμβάνουν:

 • άγχος
 • κατάθλιψη
 • έλλειψη αυτοεκτίμησης
 • έλλειψη αυτοπεποίθησης
 • μπερδεμένη σκέψη
 • σωματικό πόνο που προκύπτει από την ένταση των μυών του σώματος, ιδίως στο κεφάλι και τον αυχένα
 • αίσθημα απομόνωσης ή απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω σας

Πώς προετοιμάζομαι για ένα sound bath;

Όπως συμβαίνει με κάθε νέα εμπειρία, αν γνωρίζετε τι να περιμένετε εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος ή την ανησυχία που μπορεί να αισθάνεστε. Μόλις αποφασίσετε να ζήσετε την εμπειρία ενός sound bath, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξοικειωθείτε με τον χώρο στον οποίο θα λάβει μέρος το event αλλά και με τον ηχοθεραπευτή.

Η προετοιμασία του νου και του σώματός σας για την εμπειρία της ηχοθεραπείας είναι μια καλή πρακτική.  Επομένως, πριν παρακολουθήσετε ένα ηχοθεραπευτικό λουτρό, μπορείτε να θέσετε μια πρόθεση για τη συνεδρία. Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το ποιο θα θέλατε να είναι το αποτέλεσμα και να χρησιμοποιείτε θετική διατύπωση καθώς διαμορφώνετε αυτή την πρόθεση στο μυαλό σας. Κρατήστε τις σκέψεις και τις λέξεις σας σε ενεστώτα χρόνο. Ένα παράδειγμα μιας ξεκάθαρης πρόθεσης μπορεί να είναι κάτι σαν:

“Το σώμα μου καθαρίζεται από τις αρνητικές ενέργειες και τα κύτταρά μου φωτίζονται με ένα καθαρό, λευκό, θεραπευτικό φως”.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε διάφορες μορφές διαλογισμού στην άνεση του σπιτιού σας για να διαπιστώσετε πόσο εύκολα μπορείτε να χαλαρώσετε. Οι καθοδηγούμενοι διαλογισμοί είναι ιδανικοί γι’ αυτό, και μπορείτε επίσης να τους βρείτε στο διαδίκτυο, μαζί με παραδείγματα θεραπευτικών ήχων από γκονγκ, singing bowls, chimes, τύμπανα, didgeridoo και άλλα όργανα. Απλά αφεθείτε στους ήχους, και παρατηρείστε αν και εφόσον αισθάνεστε επίδραση σε κάποιο μέρος του σώματός σας.

Παρακάτω θα βρείτε εναν ηχητικό διαλογισμό με Θιβετιανά singing bowls.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα βίντεο στο κανάλι μου Soundhealing στο YouTube. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό θεραπείας των τσάκρα, με ήχους που συντονίζονται με καθένα από τα επτά κύρια ενεργειακά κέντρα.

Περισσότερες συμβουλές για το πώς να προετοιμαστείτε καλύτερα για το sound bath:

 • Φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας
 • Αν μπορείτε, αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης ή/και αλκοόλ την ημέρα της θεραπείας
 • Επίσης, καλύτερα θα είναι να αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων την ημέρα και αφήστε τουλάχιστον 2-3 ώρες για την πέψη πριν από την ηχοθεραπεία
 • Φορέστε άνετα, φαρδιά ρούχα, ώστε να αισθάνεστε άνετα

Πώς να βιώσετε καλύτερα το sound bath

Όπως είπαμε και παραπάνω, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ηχοθεραπεία είναι συνήθως μέσω της χαλάρωσης, σε πολύ βαθύ επίπεδο. Όσο περισσότερο αφήνετε το νου και το σώμα σας να χαλαρώσει και να βυθιστεί στους ήχους, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα θεραπευτικά αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μην πιέζετε τον εαυτό σας, καθώς αυτό δεν θα σας κάνει να χαλαρώσετε. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναπνέετε αργά και βαθιά, και να κάνετε υπομονή. Το μυστικό για να έρθει η επιθυμητή χαλάρωση είναι η άνεση, οπότε επιτρέψτε στον εαυτό σας να αλλάξει θέση αν χρειαστεί ώστε να νιώθετε άνετα.

Επίσης, μια χρήσιμη τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να επιτύχετε βαθια καταστάση χαλάρωσης είναι ο οραματισμός. Για παράδειγμα, κατα τη διάρκεια του sound bath, φανταστείτε τις συχνότητες των ήχων να εισέρχονται στο σώμα σας από τη κορυφή του κεφαλιού σας, να ταξιδεύουν προς τα κάτω στη καρδιά και κατά μήκος των χεριών. Φανταστείτε τις ενέργειες των ήχων να στροβιλίζονται γύρω από τους γοφούς και την κοιλιά σας και στη συνέχεια να ρέουν μέχρι τα πόδια σας. Καθώς οραματίζεστε τα ηχητικά κύματα να εισέρχονται στο σώμα, να πέρνετε βαθιές συνειδητές αναπνοές.

Μπορείτε να επαναλάβετε τη παραπάνω άσκηση όσες φορές επιθυμείτε ωσότου χαλαρώσετε απόλυτα. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να διαπιστώσετε ότι βυθίζεστε όλο και πιο γρήγορα στη βαθιά χαλάρωση που απαιτείται για να γευτείτε τα οφέλη και την απόλυτη μαγεία του sound bath.

Ηχοθεραπευτικά όργανα που χρησιμοποιούνται σε ένα sound bath

Μερικά από τα όργανα ηχοθεραπείας που μπορεί να συναντήσετε σε ένα sound bath είναι τα ακόλουθα:

 • Gong
 • Θιβετιανά κύμβαλα
 • Κρυστάλλινα singing bowls
 • Tύμπανα
 • Didgeridoo
 • Tuning forks
 • Κουδούνια – Chimes
 • Οcean drum
 • Ινδιάνικη Φλογέρα
 • Κρουστά
 • Άρπες
 • Φωνή – μέσω τραγουδιού και ψαλμωδίας

Ρίξτε μια ματιά στις επερχόμενες εκδηλώσεις ηχοθεραπείας στα Χανιά και στη Κρήτη .

How City Noise Pollution and Sounds Affect Our Health and how to use sound healing to counterpart the effects.
Photo by Nik Shuliahin, taken from Unspash

Πώς η ηχορύπανση επηρεάζουν την υγεία μας

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, η ηχορύπανση αποτελεί μείζον πρόβλημα για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων αλλά ακόμα και της επαρχίας. Λόγω του υπερπληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, το επίπεδο θορύβου που εκπέμπεται από αυτοκίνητα, μηχανές, λεωφορεία, εργοτάξια και άλλες πηγές ολοένα να αυξάνεται. Το ξέρατε όμως ότι η ηχορύπανση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας; Μελέτες έχουν δείξει ότι η ηχορύπανση των πόλεων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, κόπωση, καθώς και σε μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας, όπως άγχος και στρες.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2011 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο ‘Burden of disease from environmental noise’, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από διάφορες επιδημιολογικές μελέτες μεγάλης κλίμακας, περισσότερα από ένα εκατομμύριο χρόνια ζωής χάνονται κάθε χρόνο στη Δυτική Ευρώπη λόγω του θορύβου. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η ηχορύπανση συνδέεται με 12.000 θανάτους και σχεδόν 72.000 νοσηλεία κάθε χρόνο μόνο στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο ο θόρυβος από τα μέσα μεταφοράς που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Ηπιοι ήχοι, όπως το κελάηδισμα των πουλιών ή τα κύματα της θάλασσας, μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην ευημερία μας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, ασθενείς νοσοκομείου οι οποίοι άκουγαν ήχους της φύσης ή κλασική μουσική κατα τη διάρκεια της θεραπείας τους, είχαν ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης και χρειάζονταν λιγότερα παυσίπονα από εκείνους που δεν άκουγαν μουσική.

Παρακάτω, θα μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία μας αλλά και πώς η ηχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση αυτών των επιπτώσεων. Θα δούμε επίσης τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας να μειώσει την έκθεση του στην ηχορύπανση.

Τύποι ήχων που συνθέτουν την ηχορύπανση της πόλης

Υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικοί τύποι ήχων που συνθέτουν την ηχορύπανση της πόλης. Ο πιο συνηθισμένος θόρυβος προέρχεται από μέσα μεταφοράς, όπως αυτοκίνητα, μηχανές, λεωφορεία και τρένα, αεροπλάνα. Μπορεί επίσης να προέρχεται από εργοτάξια η συνεργεία που χρησιμοποιούν εκσκαφείς ή άλλα βαριά μηχανήματα, κέντρα διασκέδασης και άλλα πολλά. 

Είναι αλήθεια πως ο ήχος της πόλης είναι συχνά πολύ έντονος, και μπορεί να προκαλέσει άγχος ιδιαίτερα στους κατοίκους της. Τους κάνει να νιώθουν σαν να βομβαρδίζονται συνεχώς από ηχορύπανση η οποία αυξάνει τα επίπεδα άγχους και καθιστά δύσκολη τη χαλάρωση. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι οι άνθρωποι τείνουν να συνηθίζουν το περιβάλλον τους, δεν παρατηρούν καν όλο αυτόν το θόρυβο γύρω τους.

Η ηχορύπανση της πόλης επηρεάζει την υγεία μας

Ο ήχος λοιπόν μιας πόλης μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, άγχος και ακόμη και κατάθλιψη. Η έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής που είναι η πιο κοινή αιτία εμβοών που συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη. Επιπλέον, ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε θορυβώδεις περιοχές είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά από εκείνους που ζουν σε πιο ήσυχα μέρη.

Ο θόρυβος των μέσων μεταφοράς, που ευθύνεται για τον περισσότερο ρυπογόνο θόρυβο στις πόλεις, έχει βρεθεί ότι προκαλεί απώλεια ακοής, κόπωση και καρδιαγγειακά προβλήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης, ο θόρυβος του εργοταξίου μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του ύπνου και να επηρεάσει τη γνωστική απόδοση. Η έκθεση στον θόρυβο των αεροσκαφών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών και ψυχιατρικών προβλημάτων.

Η ηχορύπανση μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική μας ζωή. Για παράδειγμα, για πολλούς (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου) είναι δύσκολο να συζητούν σε θορυβώδη μέρη όπως, καφέ, εστιατόρια η μπαρ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς.

Επειδή έχουμε συνηθίσει στους δυνατούς θορύβους, και έτσι μιλάμε πιο δυνατά έτσι ώστε να μπορούν οι άλλοι να μας ακούσουν. Ταυτόχρονα, έχουμε την τάση να ακούμε μουσική στα ακουστικά, να βλέπουμε τηλεόραση στη διαπασών και ούτω καθεξής. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε θορυβώδεις ζωές και είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε αυτόν τον τρόπο ζωής που δεν γνωρίζουμε άλλη πραγματικότητα.

Τρόποι για να προστατευτείτε από την ηχορύπανση και τους θορύβους της πόλης

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να μειώσουμε τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία μας, αλλά το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να μάθουμε το πως μας επηρεάζει. Μόλις αρχίσουμε να παρατηρούμε τους ήχους γύρω μας και του τρόπου με τον οποίο μας επηρεάζουν, μπορούμε να κάνουμε καλύτερες επιλογές για το πώς να προστατευτούμε από αυτούς.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ήχου στο περιβάλλον μας και το καθένα επιδρά με κάποιο τρόπο πάνω μας. Μερικοί ήχοι μπορούν να μας ηρεμούν ενώ άλλοι να μας προκαλούν άγχος, μερικοί μας βοηθούν στη συγκέντρωση, ενώ άλλοι αποσπούν την προσοχή μας.

Έτσι, ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε την υγεία μας από επιβλαβείς ήχους είναι να αποφεύγουμε θορυβώδεις χώρους και δραστηριότητες. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που δεν μπορούμε να αποφύγουμε την έκθεση στο θόρυβο. Υπάρχουν λοιπόν τρόποι για να μειώσουμε την έκθεση στον θόρυβο στην καθημερινή μας ζωή.

 • Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες
 • Ηχομονώστε το χώρο σας
 • Αποφύγετε μέρη με πολύ κόσμο
 • Χαμηλώστε την ένταση του τηλεφώνου, της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου ή της μουσικής σας
 • Όταν βρίσκεστε σε μέρη με δυνατή μουσική όπως μπαρ ή κλαμπ, προσπαθήστε να βρίσκεστε μακριά από τα ηχεία
 • Περιορίστε τον χρόνο που εκτίθεστε σε δυνατούς θορύβους κάνοντας μικρά διαλείμματα.

Τα οφέλη της ζωής σε ένα πιο ήσυχο περιβάλλον

Η μειωμένη ηχορύπανση οδηγεί σε καλύτερη υγεία και ευημερία για όλους. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο ήχοι της φύσης και τα ήσυχα περιβάλλοντα μειώνουν τα επίπεδα άγχους, βοηθούν στην ποιότητα του ύπνου, μειώνουν τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού που σχετίζεται με αγχώδεις διαταραχές όπως μετά σύνδρομο τραυματικού στρες και πολλές άλλες καταστάσεις.

Ένα ήσυχο περιβάλλον με ήχους της φύσης, των πουλιών να κελαηδούν, των κυμάτων ή του ποταμού, μπορεί να μας βοηθήσει να συνδεθούμε με τον εσωτερικό μας εαυτό και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε βαθύτερες καταστάσεις συνείδησης. Μας δίνει την ευκαιρία να συνδεθούμε με τη φύση, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι είναι εξαιρετικά χαλαρωτική και αναζωογονητική.

Εν ολίγοις, η μείωση της ηχορύπανσης έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Πώς η ηχοθεραπεία μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των θορυβωδών περιβαλλόντων

Η ηχοθεραπεία (sound healing) είναι ένας πολύ ευεργετικός τρόπος αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ηχορύπανσης της πόλης. Μέσω της χρήσης ηχητικών συχνοτήτων από διάφορα όργανα ηχοθεραπείας όπως Θιβετιανά singing bowl, κρυστάλλινα μπολ, γκονγκ, τύμπανα, ακόμη και ανθρώπινη φωνή, φέρνουμε ηρεμία και την ψυχική ισορροπία.

Μπορείτε να νιώσετε τις ευεργετικές συνέπειες της ηχοθεραπείας σε ενα sound bath. To sound bath η gong bath είναι ένα εξαιρετικό σημείο εισόδου στον κόσμο της ηχοθεραπείας και στο διαλογισμό ήχου. Εάν θέλετε να απολαύσετε θεραπευτικούς ήχους από την άνεση του σπιτιού σας, μπορείτε να βρείτε πολλές ηχογραφήσεις στο Youtube η στο Spotify.

Η ηχοθεραπεία χρησιμοποιείται για χαλάρωση ή μείωση του στρες, καθώς και για ανακούφιση από τον πόνο. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα ενδορφίνης στον εγκέφαλο, μειώνει το άγχος, ενισχύει τη μνήμη και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την ηχοθεραπεία σε αυτό το άρθρο

The Timeless Healing Power of Sound: Everything You Need to Know About Sound Healing
Sound baths, sound healing sessions and sound massage with the Tibetan Singing Bowls in Chania, Crete.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Sound Healing

Συχνά παραβλέπουμε τη σημασία του ήχου όταν πρόκειται για τη συνολική ευεξία μας. Γνωρίζετε όμως πως ο ήχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο; Η αλήθεια είναι ότι ο ήχος μπορεί να είναι είτε ευεργετικός είτε επιβλαβής για την ευημερία μας. Όλα εξαρτώνται από τον τύπο και την ένταση του κάθε ήχου. Πάρτε για παράδειγμα τους ήχους σε μια μεγαλούπολη όπως είναι η Αθήνα. Πώς πιστεύετε ότι ο θόρυβος και οι ήχοι της πόλης επηρεάζουν τη συνολική διάθεση και την υγεία σας; Τώρα φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα δάσος, και απολαμβάνετε τον ήχο του ποταμού και τα πουλιά να τραγουδούν. Πώς σας φαίνεται αυτό ως σενάριο και πώς πιστεύετε ότι ένα τέτοιο περιβάλλον θα επηρέαζε την υγεία σας; Αυτές είναι μερικές απλές ερωτήσεις που πρέπει να έχουμε κατά νου προτού μπούμε στον κόσμο του sound healing ή αλλιώς της ηχοθεραπείας.

Σε αυτό το blog post, θα εξερευνήσουμε τα θετικά αποτελέσματα της ηχοθεραπείας στο μυαλό, το σώμα και τη γενικότερη ψυχική μας υγεία. Θα ρίξουμε επίσης μια ματιά στην ιστορία της ηχοθεραπείας τους τελευταίους αιώνες και θα μιλήσουμε για μερικές από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές sound healing ανα το κόσμο. Τέλος, θα δούμε  πώς μπορείτε να ενσωματώσετε τις θεραπευτικές ιδιότητες του ήχου στη καθημερινή σας ρουτίνα για αυτοθεραπεία. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

1. Τι είναι το sound healing η αλλιώς ηχοθεραπεία και πώς λειτουργεί

Η ηχοθεραπεία είναι μια αρχαία πρακτική που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την προώθηση της θεραπείας στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Περιλαμβάνει τη χρήση θεραπευτικών ηχητικών κυμάτων για την εξισορρόπηση και την εναρμόνιση της ενέργειας του σώματος. Τα ηχητικά κύματα είναι δονήσεις που ταξιδεύουν στον αέρα και το νερό και μπορεί να είναι είτε επιβλαβείς είτε ωφέλιμοι για την υγεία μας, ανάλογα με τη συχνότητα και την έντασή τους.

Όταν τα ηχητικά κύματα εισέρχονται στο σώμα (το οποίο σύμφωνα με μελέτες, σε κυτταρικό επίπεδο αποτελείται κυρίως απο νερό είναι καλός αγωγός), επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του οργανισμού με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, τα ηχητικά κύματα χαμηλής συχνότητας, μπορεί να είναι ευεργετικά για τη σωματική μας υγεία. Αυτά τα ηχητικά κύματα χαλαρώνουν τους μύες του σώματος και μπορούν να απελευθερώσουν την ένταση και το στρες και να βελτιώσουν τη κυκλοφορίας του αίματος.

Επίσης, τα ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας έχουν επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση και στη συναισθηματική μας ευεξία. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και του άγχους, να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου και να τονώσουν τη διάθεσή μας.

2. Η Ιστορία της Ηχητικής Θεραπείας ανά τους αιώνες

Η ηχοθεραπεία χρησιμοποιήθηκε σαν μορφή θεραπείας ανα τους αιώνες απο διάφορους αρχαίους πολιτισμούς όπως του Θιβέτ, της Κίνας, της Ινδίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και ακόμη και της Ευρώπης στην αρχαία Ελλάδα. Οι πολιτισμοί αυτοί, χρησιμοποιούσαν τον ήχο για τελετές αλλα και για θεραπεία απο διάφορες σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές παθήσεις.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ηχοθεραπεία έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές θεραπείας ήχου και όργανα ηχοθεραπείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της υγείας και της ευεξίας. Μερικά από τα πιο δημοφιλή όργανα που χρησιμοποιούνται από ηχοθεραπευτές και ηχοθεραπευτές σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν θιβετιανά singing bowls (η αλλιώς ηχογαβάθες), κρυστάλλινα μπολ, γκονγκ, πιρούνια συντονισμού, κουδούνια chimes , το μονόκορδο και άλλα.

3. Τα οφέλη της ηχοθεραπείας στο μυαλό, το σώμα και τη ψυχική υγεία

Ποια είναι λοιπόν μερικά από τα οφέλη της ηχοθεραπείας; Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών που διερευνούν τα αποτελέσματα του διαλογισμού ήχου με τα Θιβετιανά Singing Bowls στη διάθεση μας και τη γενικότερη υγεία και ευεξία. Παρακάτω αναφέρω μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα. Η ηχητική θεραπεία με τη χρήση των Θιβετιανών μπολ και γκονγκ μπορεί να:

 • φέρνει βαθιά χαλάρωση
 • μειώσει το στρες και το άγχος
 • επιφέρει χαμηλή πίεση αίματος
 • μειώσει την κούραση
 • επιφέρει βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
 • επιφέρει βελτίωση της συγκέντρωσης και της εστίασης
 • επιφέρει βελτίωση της διάθεσης και της συναισθηματικής ευεξίας
 • επιφέρει βελτίωση της σωματικής υγείας και ζωτικότητας
 • φέρει διανοητική διαύγεια

3. Πώς να ενσωματώσετε την ηχοθεραπεία στη ζωή σας;

Ο ήχος είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιούμε για να φροντίζουμε τον εαυτό μας σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές ηχοθεραπείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χαλάρωση και ανακούφιση από το στρες.

 • Βουητό – humming

Η πιο απλή τεχνική αυτοθεραπείας, η οποία είναι επίσης δωρεάν και διαθέσιμη σε όλους, είναι η χρήση της φωνής. Η φωνή μας είναι ένα από τα πιο ισχυρά ηχοθεραπευτικά όργανα που διαθέτουμε για αυτοίαση. Μπορείς απλά να προκαλείς ένα βουητό με κλειστό το στόμα για μερικά λεπτά την ημέρα το οποίο μπορεί να φέρει μια αίσθηση ειρήνης και αρμονίας. Δείτε αυτό το βίντεο που εξηγεί τι είναι το humming και πώς να το εξασκήσετε.

 • Χρησιμοποιήστε τον ήχο για να χαλαρώσετε και να απαλλαγείτε από το άγχος

Υπάρχουν πολλά θεραπευτικά όργανα ήχου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να χαλαρώσετε και να φέρετε ένα αίσθημα ευεξίας και γαλήνης. Από τα πιο διάσημα όργανα ηχοθεραπείας τα θιβετιανά singing bowl (ηχογαβάθες) και το γκονγκ, εως τα κουδούνια chimes αλλά και τα κρυστάλλινα μπολ, μπορείτε σίγουρα να βρείτε έναν χαλαρωτικό ήχο που ταιριάζει με τις ανάγκες και την προσωπικότητά σας. Θα μπορούσατε είτε να αγοράσετε το δικό σας sound healing όργανο, ώστε να το χρησιμοποιείτε όποτε και όπου θέλετε, είτε μπορείτε απλώς να ψάξετε να βρείτε βίντεο με όργανα ηχοθεραπείας στο youtube. Ευτυχώς, στις μέρες μας μπορείτε να βρείτε βίντεο ηχοθεραπείας στο youtube, και έτσι να ενσωματώσετε την ηχοθεραπεία στη καθημερινότητα σας.

 • Χρησιμοποιήστε τον ήχο για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου

Υπάρχουν πολλοί θεραπευτικοί ήχοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι ήχοι της φύσης, όπως ο ήχος των κυμάτων, ο ήχος του ποταμού ή η φωτιά. Προφανώς νιώθουμε οικειότητα με τους ήχους της φύσης και μας βοηθούν να χαλαρώσουμε. Επίσης, μπορεί να έχετε ακούσει για το ASMR και τα binaural beats. Αυτοί είναι επίσης ήχοι που μας φέρνουν στην κατάσταση των εγκεφαλικών κυμάτων Θήτα που είναι η χαλαρωτική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε πριν από τον ύπνο.

Στο κανάλι μου θα βρείτε πολλά βίντεο ηχοθεραπείας με ήχους της φύσης, όργανα ηχοθεραπείας ακόμα και ecstatic dance mixes.

4. Τα οφέλη των τακτικών συνεδριών ηχοθεραπείας

Εάν θέλετε να απολαύσετε τα πλήρη οφέλη της ηχοθεραπείας, συνιστάται να παρακολουθείτε συνεδρίες θεραπείας ήχου ή sound bath σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ένας ηχοθεραπευτής θα είναι σε θέση να σας παρέχει διαφορετικές τεχνικές ηχοθεραπείας για την αποκατάσταση της ισορροπίας και την αρμονία στο νου και το σώμα.

Οι τακτικές συνεδρίες ηχοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της σωματικής υγείας, της ψυχικής ευεξίας αλλά και της συναισθηματικής σταθερότητας. Εάν ενδιαφέρεστε να γευτείτε τα οφέλη της ηχοθεραπείας μπορείτε να βρείτε έναν ηχοθεραπευτή στην περιοχή σας και να ζητήσετε πληροφορίες για τις θεραπείες που προσφέρει.

Εάν βρίσκεστε στα Χανιά ή στην Κρήτη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να κλείσετε μια συνεδρία ηχοθεραπείας.