Μανώλης Ζωγραφάκης

Ηχοθεραπευτής

Ο Μανώλης είναι πιστοποιημένος ηχοθεραπευτής, ασκούμενος διαλογισμού Vipassana και μουσικός. Η ενασχόλησή του  και η αγάπη του για τη μουσική ξεκίνησαν νωρίς, στη ηλικία των 12, όταν έκανε μαθήματα κλασσικής κιθάρας. Έκτοτε το μουσικό του ταξίδι έχει περάσει από ποικίλα στάδια, αρχικά σαν μέλος του πανκ ροκ συγκροτήματος Squareheads, στη συνέχεια σαν παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής με το όνομα ΜΑΜΑ κυκλοφορώντας το προσωπικό του ντεμπούτο άλμπουμ ‘μπλε’ το 2008 με την εταιρία The Sound of Everything Records, σαν ραδιοφωνικός παραγωγός και σαν D.J. Το 2007 ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το διαλογισμό, ο οποίος από τότε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του.

Η πρώτη επαφή του Μανώλη με τον ήχο των Θιβετιανών μπολ (επίσης γνωστά ως μπολ των Ιμαλαΐων) και το gong ήταν το 2015 όταν συμμετείχε σε ένα sound journey (ηχητικό ταξίδι) της θεραπεύτριας και κατοπινής μέντορα και συναδέλφου του,  Eléna Sofia Melnishca. Αμέσως ερωτεύτηκε τον ήχο των μπολ. Χάρη στο μουσικό του υπόβαθρο, η ενασχόληση με τη διαλογιστική μουσική και την ηχοθεραπεία ήταν αναπόφευκτη. Το 2019 αποφάσισε να κάνει ένα πεντάμηνο πνευματικό ταξίδι στη Νοτιοανατολική Ασία.

Στο Κατμαντού, στο Νεπάλ, έμαθε να χρησιμοποιεί τα Θιβετιανά μπολ και άλλα ιερά όργανα για θεραπεία και ευημερία στο Κέντρο Θεραπείας του Κατμαντού , υπό την καθοδήγηση του Master Shree Krishna Shahi (ηχοθεραπευής 3ης γενιάς με Θιβετιανα μπολ). Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Κατμαντού ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον διαλογισμό Vipassana σύμφωνα με την παράδοση του αείμνηστου Sayagyi U Ba Khin, τον οποίο εξασκεί σε καθημερινή βάση έκτοτε. Ο Μανώλης έχει πάρει μέρος σε 10-ήμερα σεμινάρια στο Κατμαντού και στη Γιανγκόν στο Μιανμάρ. Από το 2017  έχει διεξάγει  sound baths και ηχοθεραπευτικές συνεδρίες στο Νεπάλ, τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Μαζί με τη φίλη και μέντορά του Eléna Sofia, ο Μανώλης παίζει μουσική διαλογισμού με το όνομα Eleman.

‘Οργανα που χρησιμοποιούνται σε ηχοθεραπευτικές συνεδρίες

  • Θιβετιανά singing bowl (ηχογαβάθες)
  • Γκονγκ
  • Kρυσταλλικά μπολ καθαρού χαλαζία
  • Μονόχορδο
  • Ινδιάνικο Τύμπανο
  • Jew's harp
  • Ενεργειακές καμπάνες

“Ο ήχος είναι η δύναμη της δημιουργίας, το πραγματικό όλον”

Hazrat Inayat Khan