Μανώλης Ζωγραφάκης

Ηχοθεραπευτής

Ο Μανώλης είναι πιστοποιημένος ηχοθεραπευτής και μέλος του IPHM (International Practitioners of Holistic Medicine),  ασκούμενος διαλογισμού Vipassana και μουσικός παραγωγός.

Η ενασχόλησή και η αγάπη του για τον ήχο και τη μουσική ξεκίνησαν σε νεαρή ηλικία, παρακολουθώντας αρχικά μαθήματα κλασικής κιθάρας. Έκτοτε το μουσικό του ταξίδι έχει περάσει από ποικίλα στάδια: αρχικά ώς μέλος μουσικών σχημάτων, έπειτα ώς σαν παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής με το όνομα ΜΑΜΑ κυκλοφορώντας το προσωπικό του άλμπουμ ‘Blue’ το 2008, σαν ραδιοφωνικός παραγωγός αλλά και σαν DJ. Το 2007 μπήκε ο διαλογισμός στη ζωή του, ο οποίος υπήρξε καταλύτης για την εξέλιξη του και από τότε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του.

Το 2010 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, (Διοίκηση Τεχνών και Πολιτιστική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths), ενώ δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε στο Βερολίνο όπου και είχε τη τύχη να έρθει σε πρώτη επαφή με τον ήχο των Θιβετιανών μπολ, τα gong, σε ένα sound journey (ηχητικό ταξίδι) της θεραπεύτριας και κατοπινής μέντορα και συναδέλφου μου,  Eléna Sofia Melnishca. Αμέσως ερωτεύτηκε τον μαγικό, συμπαντικά ήχο των μπολ και λόγω του μουσικού μου ιστορικού και υποβάθρου, η ενασχόληση με τη διαλογιστική μουσική και την ηχοθεραπεία ήταν αναπόφευκτη. Από το 2016 έως το 2019 μαθήτευσε δίπλα στην Eléna Sofia και μαζί της πρόσφερε ομαδικές συνεδρίες ηχοθεραπείας στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας. Το 2019 έκανε ένα πολύμηνο ταξίδι στην Ασία με σκοπό να διευρύνει τη γνώση και εμπειρία του πάνω στην ηχοθεραπεία και τον διαλογισμό.

Στο Κατμαντού του Νεπάλ, διδάχτηκε παραδοσιακές τεχνικές ηχοθεραπείας με Θιβετιανά singing bowls και gong υπό την καθοδήγηση του Master Shree Krishna Shahi (ηχοθεραπευτής 3ης γενιάς με Θιβετιανα μπολ). Συνέχισε τις σπουδές του στο Sound Healing Academy, UK υπό τη καθοδήγηση του Tony Nec και της Katie McCoy. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ηχοθεραπείας του Peter Hess Academy, του Chiang Mai Holistic Wellness Center, μεταξύ άλλων, και έχει πάρει μέρος σε 10-ήμερα σεμινάρια διαλογισμού Vipassana σε Νεπάλ και Μιενμάρ.

Από το 2020, ζει στα Χανιά της Κρήτης, τον τόπο που τώρα πια ονομάζει σπίτι του, και όπου και προσφέρει ομαδικές και ιδιωτικές συνεδρίες ηχοθεραπείας, για χαλάρωση, εξισορρόπηση των ενεργειακών κέντρων – τσάκρα, καθώς και ανακούφιση από το άγχος, αϋπνία, πόνο και άλλα. Επιπλέον, παρέχει εκπαιδευτικά σεμινάρια, διαδραστικά εργαστήρια, εταιρικά προγράμματα και εκδηλώσεις, καθώς και εξατομικευμένες συμβουλές σε πολυτελή ξενοδοχεία και κέντρα spa τα οποία επιθυμούν να ενσωματώσουν την ηχοθεραπεία στις υπηρεσίες τους.

Ο Μανώλης είναι επίσης συνιδρυτής της εφαρμογής για κινητά Be Now App, που προσφέρει καθοδηγούμενους διαλογισμούς, οραματισμούς και ηχοθεραπεία τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

‘Οργανα που χρησιμοποιούνται σε ηχοθεραπευτικές συνεδρίες

  • Θιβετιανά singing bowl (ηχογαβάθες)
  • Γκονγκ
  • Kρυσταλλικά μπολ καθαρού χαλαζία
  • Tuning forks
  • Μονόχορδο
  • Ινδιάνικο Τύμπανο
  • Jew's harp
  • Ενεργειακές καμπάνες

“Ο ήχος είναι η δύναμη της δημιουργίας, το πραγματικό όλον”

Hazrat Inayat Khan