Μανώλης Ζωγραφάκης

Ηχοθεραπευτής

Ο Μανώλης είναι πιστοποιημένος ηχοθεραπευτής και μέλος του IPHM (International Practitioners of Holistic Medicine),  ασκούμενος διαλογισμού Vipassana και μουσικός παραγωγός. Η ενασχόλησή του  και η αγάπη του για τη μουσική ξεκίνησαν νωρίς, στη ηλικία των 12, παρακολουθόντας μαθήματα κλασσικής κιθάρας. Έκτοτε το μουσικό του ταξίδι έχει περάσει από ποικίλα στάδια, σαν παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής με το όνομα ΜΑΜΑ κυκλοφορώντας το προσωπικό του ντεμπούτο άλμπουμ ‘Blue’ το 2008 απο την εταιρία The Sound of Everything Records, σαν ραδιοφωνικός παραγωγός αλλά και σαν DJ.  Το 2007 ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το διαλογισμό, ο οποίος από τότε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του.

Η πρώτη επαφή του Μανώλη με τον ήχο των Θιβετιανών μπολ (επίσης γνωστά ως μπολ των Ιμαλαΐων) και το gong ήταν το 2015 όταν συμμετείχε σε ένα sound journey (ηχητικό ταξίδι) της θεραπεύτριας και κατοπινής μέντορα και συναδέλφου του,  Eléna Sofia Melnishca. Αμέσως ερωτεύτηκε τον ήχο των μπολ. Χάρη στο μουσικό του υπόβαθρο, η ενασχόληση με τη διαλογιστική μουσική και την ηχοθεραπεία ήταν αναπόφευκτη. Από το 2016 έως το 2019 διδάχθηκε και ασχολήθηκε με την ηχοθεραπεία υπό την καθοδήγηση της Eléna Sofia και προσέφερε sound bath και ιδιωτικές συνεδρίες ηχοθεραπείας στο Βερολίνο και την Αθήνα. Το 2019 έκανε ένα πολύμηνο ταξίδι στην Ασία με σκοπό να διευρύνει τη γνώση και εμπειρία του πάνω στην ηχοθεραπεία και τον διαλογισμό.

Στο Κατμαντού, στο Νεπάλ, έμαθε να χρησιμοποιεί τα Θιβετιανά μπολ και άλλα ιερά όργανα για θεραπεία και ευημερία, υπό την καθοδήγηση του Master Shree Krishna Shahi (ηχοθεραπευής 3ης γενιάς με Θιβετιανα μπολ). Συνέχισε τις σπουδές του στο Sound Healing Academy, UK υπό τη καθοδήγηση του Tony Nec και της Katie McCoy. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ηχοθεραπείας του Peter Hess Academy, του Chiang Mai Holistic Wellness Center, μεταξύ άλλων, και έχει πάρει μέρος σε 10-ήμερα σεμινάρια διαλογισμού Vipassana στο Κατμαντού  του Νεπάλ και στη Γιανγκόν στο Μιανμάρ. Από το 2017  έχει διεξάγει  sound baths και ηχοθεραπευτικές συνεδρίες στην Ελλάδα, τη Γερμανία, και το Νεπάλ.

Το 2020, ο Μανώλης μετακόμισε στα Χανιά της Κρήτης όπου και προσφέρει ομαδικές και ιδιωτικές συνεδρίες ηχοθεραπείας, καθώς και θιβετιανό ηχομασάζ, για χαλάρωση, εξισορρόπηση των ενεργειακών κέντρων – τσάκρα, καθώς και ανακούφιση από το άγχος, αϋπνία, πόνο και άλλα. Ο Μανώλης είναι επίσης συνιδρυτής της εφαρμογής για κινητά Be Now App, που προσφέρει καθοδηγούμενους διαλογισμούς, οραματισμούς και ηχοθεραπεία τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

‘Οργανα που χρησιμοποιούνται σε ηχοθεραπευτικές συνεδρίες

  • Θιβετιανά singing bowl (ηχογαβάθες)
  • Γκονγκ
  • Kρυσταλλικά μπολ καθαρού χαλαζία
  • Tuning forks
  • Μονόχορδο
  • Ινδιάνικο Τύμπανο
  • Jew's harp
  • Ενεργειακές καμπάνες

“Ο ήχος είναι η δύναμη της δημιουργίας, το πραγματικό όλον”

Hazrat Inayat Khan