Σχετικά με την ηχοθεραπεία

Στη διάρκεια των αιώνων, διάφορες κουλτούρες από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη Ινδία, την Κίνα και το Θιβέτ χρησιμοποίησαν τη δύναμη του ήχου σε θεραπευτικές τελετές. Θιβετιανά μπολ (επίσης γνωστά ως Tibetan Singing Bowls ή ηχογαβάθες), γκονγκ (ηχοπαλμοδονητές) και άλλα κύμβαλα χρησιμοποιήθηκαν για αιώνες ως όργανα για θεραπεία, διαλογισμό και τελετουργίες.

Τα πάντα σε ολόκληρο το σύμπαν είναι ενέργεια και αυτή η ενέργεια είναι συνεχώς σε κίνηση, δονούμενη. Κάθε φυσικό αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένων εμένα κι εσάς ή την καρέκλα στην οποία κάθεστε, στην πραγματικότητα δονούμαστε, αντηχώντας σε διάφορες συχνότητες. Σύμφωνα με έρευνα (H.H. Mitchell, Journal of Biological Chemistry 158), περίπου το 60% του σώματός μας είναι φτιαγμένο από νερό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι στα κύτταρά μας. Καθώς το νερό είναι ένας καλός αγωγός του ήχου, ο ήχος μπορεί να ταξιδεύει ως μεταφορέας συχνοτήτων μέσα στο σώμα μας σε κυτταρικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο, οι ήχοι και οι δονήσεις των Θιβετιανών μπολ και άλλων ηχοθεραπευτικών οργάνων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ηχοθεραπείας, επηρεάζουν κάθε κύτταρο στο σώμα μας.

Υπάρχει μια πληθώρα επιστημονικών ερευνών αφιερωμένων στην ανάλυση της ηχο-δονητικής επίδρασης των Θιβετιανών singing bowl. Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, οι καταπραϋντικοί , αντηχούντες ήχοι των Θιβετιανών μπολ μπορούν να επηρεάσουν τη νευρολογία και την ψυχολογία του ακροατή. Οι ήχοι των μπολ που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός ηχητικού διαλογισμού ή ενός ηχομασάζ επηρεάζουν τις συχνότητες των εγκεφαλικών κυμάτων, βοηθώντας τον εγκέφαλο να περιέλθει στην κατάσταση Θήτα (4-8 Ηz). Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όταν απολαμβάνουμε βαθιά χαλάρωση, είναι η πύλη προς τη δημιουργικότητα, τη μάθηση, τη μνήμη και τη διαίσθηση. Στην κατάσταση Θήτα, οι αισθήσεις μας αποσύρονται από τον εξωτερικό κόσμο και εστιάζουν στον εσωτερικό. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ηχοθεραπείας, κάποιοι μπορεί να βιώσουν ποικίλα συναισθήματα νιώθοντας δονήσεις σε μέρη του σώματός τους, μπορεί να δουν οράματα ή να βιώσουν παρελθοντικές εμπειρίες. Ο καθένας από εμάς έχει τη δικιά του προσωπική δόνηση, η οποία είναι τόσο μοναδική όσο και το δακτυλικό μας αποτύπωμα ή η υπογραφή μας. Η δόνηση αυτή είναι προϊόν όλων των διαδικασιών που διέπουν τα φυσικά μας σώματα καθώς και τα πνευματικά, συναισθηματικά και λεπτοφυή σώματά μας. Το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα δημιουργούν εμπόδια στην υγιή ροή της ενέργειας, κάνοντας τα σώματά μας να παρεκκλίνουν από την αρμονία της δόνησής τους και να αναπτύξουν ασθένεια. Διάφορες ασθένειες, από την καρδιοπάθεια και το διαβήτη μέχρι τα προβλήματα ψυχικής υγείας και την εξάρτηση, έχουν συνδεθεί με το άγχος και την ένταση. Κατά τη διάρκεια μιας ηχοθεραπευτικής συνεδρίας ή ηχομασάζ, χρησιμοποιούμε τον ήχο σε συνδυασμό με την πρόθεση, κατευθύνοντας τη δόνηση του ήχου προς τη χαλάρωση, αυξάνοντας έτσι τη συχνότητα δόνησης του σώματος και ταυτόχρονα τις αυτοθεραπευτικές δυνάμεις του οργανισμού μας.

Σχετικά με τα Θιβετιανά μπολ

Σύμφωνα με ειδικούς, τα Θιβετιανά singing bowl  προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή των Ιμαλαΐων και όχι συγκεκριμένα από το Θιβέτ (γι’αυτό και λέγονται επίσης μπολ των Ιμαλαΐων). Λέγεται ότι η ύπαρξή τους χρονολογείται περίπου 2.400 χρόνια πίσω, στην εποχή του Βούδα. Η παράδοση έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά στην Ινδία, το Νεπάλ και το Θιβέτ μέσα από την προφορική διδασκαλία σε αυστηρά δομημένες οικογένειες μέσω των φυλών ή του συστήματος με τις κάστες. Όμως, δεν υπάρχουν ιστορικές αναφορές σε κείμενα που έχουν επιβιώσει σχετικά με την ύπαρξη και τη χρήση των Θιβετιανών μπολ για δύο βασικούς λόγους : αρχικά γιατί τα μπολ έχουν συσχετιστεί με την παράδοση Bön που ήταν σαμανιστικής φύσεως, πράγμα με το οποίο οι Ορθόδοξοι Βουδιστές αποφεύγουν να συσχετιστούν. Επίσης, εξαιτίας της καταστροφής των Θιβετιανών μοναστηριών μετά την εισβολή στην Κίνα το 1950, μαζί τους χάθηκαν και τα Θιβετιανά μπολ που στεγάζονταν στα μοναστήρια της περιοχής. Τα Θιβετιανά μπολ δεν χρησιμοποιούνταν για διασκέδαση και μουσική αλλά περισσότερο για πνευματικές πρακτικές, για θεραπευτικούς σκοπούς και για διαλογισμό.

Παραδοσιακά, τα χειροποίητα μπολ των Ιμαλαΐων ήταν φτιαγμένα από εφτά μέταλλα, κάθε ένα από τα οποία σχετίζεται με μια μουσική νότα, έναν πλανήτη, καθώς και ένα από τα ενεργειακά πεδία του ανθρώπινου σώματος (επίσης γνωστά ως τσάκρα). Κάθε ένα από αυτά τα εφτά μέταλλα παράγει ένα διακριτό, ξεχωριστό ήχο και όλα μαζί παράγουν έναν πολυδιάστατο ήχο. Εάν κάποιος χτυπήσει ένα μπολ και ακούσει προσεκτικά, θα παρατηρήσει ότι με κάθε χτύπημα ο ήχος είναι ελαφρώς διαφορετικός αλλά επίσης αποτελείται από λεπτότερα στρώματα από ηχοαρμονικές.

Τα οφέλη των Θιβετιανών μπολ

Σε μελέτη του 2016: Effects of Singing Bowl Sound Meditation on Mood, Tension, and Well-being: An Observational Study,οι συμμετέχοντες μετά το πέρας της συνεδρίας με διαλογισμό ήχου ανέφεραν σημαντικά μικρότερη ένταση στους μύες και λιγότερη κούραση και καταθλιπτική διάθεση, προτείνοντας έτσι ότι ίσως η ηχοθεραπεία να είναι καλή για την σωματική και την πνευματική ευημερία.

“Ο ήχος μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της ενέργειάς μας από χαμηλή σε υψηλότερη, αφαιρώντας τις χαμηλότερες συχνότητες συναισθημάτων όπως ο φόβος, ο θυμός και η πικρία.”
Suren Shrestha | master Tibetan bowl practitioner

Προκειμένου να εξηγηθεί καλύτερα η χρήση των Θιβετιανών μπολ στο ανθρώπινο σώμα, μπορούμε να συγκρίνουμε το σώμα μας με ένα μουσικό όργανο. Όταν το όργανο είναι εκτός τόνου, ο ήχος που παράγεται στερείται αρμονίας. Το ίδιο συμβαίνει με το ανθρώπινο σώμα· όταν τα ενεργειακά πεδία του σώματος είναι εκτός ισορροπίας (ή εκτός τόνου), η υγεία του ατόμου είναι αμφίβολη. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ηχοθεραπείας με τα Θιβετιανά μπολ, αυτά τοποθετούνται πάνω και γύρω από το ανθρώπινο σώμα και δρουν σαν ‘συντονιστικά πιρούνια’, αποκαθιστώντας την υγιή και αρμονική δόνηση των τσάκρα. Όταν υπάρχει βαθιά χαλάρωση μέσα από τον καταπραϋντικό και αντηχούντα ήχο των singing bowl, σώμα εναρμονίζεται με τις δονήσεις τους και επηρεάζεται σε κυτταρικό επίπεδο ανοίγοντας τη ροή της ενέργειας για να μας φέρει πίσω στην κατεύθυνση της ευθυγράμμισης των δονήσεων με τη συνθήκη της υγείας. Μετά από μια συνεδρία ηχοθεραπείας, οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ένα αίσθημα γαλήνης, αρμονίας και ευημερίας· αισθάνονται παρόντες, έχουν αίσθηση του κέντρου τους και νιώθουν συντονισμένοι.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα και πνευματικό δάσκαλο Ted Andrews, οι ήχοι των μπολ αντηχούν σε κάθε κύτταρο μέσα στο σώμα για να ξεπεράσουν εμπόδια, να αποκαταστήσουν την ισορροπία στο ενεργειακό πεδίο του σώματος, να βοηθήσουν να επανέλθει η πίεση του αίματος, να ανοίξουν και να ισορροπήσουν τους μεσημβρινούς και να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι είναι το sound bath;

Το sound bath, ή αλλιώς το “λουτρό ήχου” είναι μια συνεδρία κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι ξαπλώνουν στο έδαφος καθώς «λούζονται» από καταπραϋντικούς, θεραπευτικούς ήχους από διάφορα μουσικά, θεαπευτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των θιβετιανών singing bowl, των κρυστάλλινων μπολ, του γκονγκ, του ντραμ, του μονόχορδου, της φωνή και άλλα πολλά. Το sound bath, είναι μια βαθιά διαλογιστική, εμπειρία ακρόασης που τη νιώθουμε σε όλο μας το σώμα και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο. Συνήθως οι συμμετέχοντες ξαπλώνουν ανάσκελα συχνά με μια κουβέρτα και μια μάσκα ύπνου για να μη περνάει φως. Κρατούν τα μάτια τους κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας, η οποία συνήθως διαρκεί περίπου 1 με 1 και μισή ώρα ή περισσότερο, επιτρέποντάς τους να αφεθούν εντελώς στους ήχους και να χαλαρώσουν κάθε μέλος του σώματος τους. Τα sound bath, λειτουργούν ως συνεδρίες ηχητικού διαλογισμού και είναι ιδανικά για αρχάριους στο διαλογισμό που επιθυμούν να βιώσουν διαλογιστικές καταστάσεις χωρίς να έχουν εμπειρία. Σύμφωνα με μελέτες, ένα sound bath μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν, να απαλλαγούν από στρες, ένταση και κούραση. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη του sound bath καθώς και τι να περιμένετε σε μία τέτοια συνεδρία.

“Όσο πιο ανοιχτές είναι οι εσωτερικές μας αισθήσεις, τόσο καλύτερα καταλαβαίνουμε τη φωνή των πάντων.”

Hazrat Inayat Khan