7 Φεβρουαρίου, 2023 Manolis

Gong Bath: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τα Gong και τα Gong bath

Gong bath in Heraklion, Crete

Αν ψάχνετε για τρόπο να αποφορτιστείτε και να χαλαρώσετε, τότε το gong bath μπορεί να είναι μία τέλεια λύση. Το gong bath (η ακριβής μετάφραση είναι λουτρά με γκονγκ στα Ελληνικά) είναι ένα είδος ηχοθεραπείας που χρησιμοποιεί gongs και άλλα όργανα για να προκαλέσει βαθιά διαλογιστική κατάσταση για χαλάρωση και ανακούφιση από το άγχος. Τα τελευταία χρόνια, τα gong bath έχουν αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα, καθώς τα επίπεδα άγχους συνεχίζουν να αυξάνονται. Σε αυτό το post, θα δούμε τι είναι τα gong bath, πώς λειτουργούν και πως μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτά.

Τι ακριβώς είναι το gong;

Το gong είναι ένας δίσκος από χαλκό και κασσίτερο, που όταν δονείται, παράγει έναν ήχο πραγματικά εξωπραγματικό. Τα gong έχουν χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς κατά την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού, των τελετών, της πνευματικής ανάπτυξης, ακόμα και των κηδειών. Τα gong υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη και στυλ, το καθένα με τον μοναδικό του ήχο.

Η ιστορία των gong

Τα gong υπάρχουν από τον 6ο αιώνα μ.Χ., με καταγωγή το Θιβέτ και εξαπλώθηκαν σύντομα σε διάφορες χώρες της Ανατολής, όπως η Κίνα, το Βιετνάμ, η Βιρμανία και η Ινδονησία. Αυτές οι περιοχές ήταν γνωστές για την παραγωγή ορισμένων από τα καλύτερα γκονγκ στον αρχαίο κόσμο. Η διαδικασία κατασκευής ενός gong δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτούσε εξαιρετική δεξιοτεχνία και χειροτεχνία. Στην αρχαία Κίνα, μόνο ορισμένες προνομιούχες οικογένειες ήταν σε θέση να κατασκευάζουν gong, και τα καλύτερα από αυτά ήταν κατασκευασμένα από χαλκό. Η διαδικασία είναι αρκετά συναρπαστική και αποτελούνταν από πέντε στάδια: χύτευση, σφυρηλάτηση, λείανση, κούρδισμα και στίλβωση. Όλα αυτά τα στάδια ήταν ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι το gong είχε πλούσιο, δυνατό ήχο.

Τι είναι το gong bath;

Το gong bath είναι μια μορφή ηχοθεραπείας όπου οι συμμετέχοντες ξαπλώνουν ή κάθονται άνετα ενώ ‘λούζονται’ από τις δονήσεις και τους ήχους των gong, αλλά και άλλων ηχοθεραπευτικών οργάνων, όπως των Tibetan singing bowl και κρυστάλλινων singing bowl. Ο στόχος είναι η χαλάρωση, η ανακούφιση από το στρες και η θεραπεία μέσω των δονήσεων και της δύναμης του ήχου. Τα gong bath προήλθαν από πνευματικές και θρησκευτικές τελετουργίες, αλλά πλέον έχουν γίνει μια δημοφιλής μορφή ομαδικής θεραπείας και ατομικών συνεδριών ηχοθεραπείας. Πραγματοποιούνται συχνά σε στούντιο yoga, σε retreat centres ή ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Τα gong bath παρέχουν την ευκαιρία σε κάποιον να ξεφύγει από τους περισπασμούς της καθημερινότητας και να συνδεθεί με τον εσωτερικό του εαυτό μέσω της δύναμης του ήχου.

Sound bath in Chania, Crete

Gong bath σε ιστορικό μεσαιωνικό κτίριο στα Χανιά

Πώς λειτουργεί η θεραπεία με gong;

Κατά τη διάρκεια ενός gong bath, οι συμμετέχοντες κάθονται ή ξαπλώνουν κοντά στο γκονγκ και σε άλλα ηχητικά θεραπευτικά όργανα που παίζει ο θεραπευτής. Τα ηχητικά κύματα που παράγονται από τα gong και τα άλλα όργανα αλληλεπιδρούν με το σώμα, προκαλώντας σωματική και ψυχική χαλάρωση και βοηθώντας στην αποκατάσταση της ισορροπίας και της αρμονίας στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι συχνότητες που παράγονται από το gong μπορούν να επιβραδύνουν το μυαλό και να το φέρουν σε μια βαθύτερη, πιο αργή κατάσταση δόνησης (γνωστά και ως Θήτα εγκεφαλικά κύματα). Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην προώθηση της συνολικής ευεξίας.

Πόσο διαρκεί ένα gong bath;

Τα gong bath διαρκούν συνήθως μεταξύ 30 και 90 λεπτών, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει και παραπάνω ώρα.

Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει ένα gong bath;

Οποιοσδήποτε αναζητά έναν τρόπο να χαλαρώσει και να αποφορτιστεί θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα gong bath. Είναι επίσης ιδανικό αν αισθάνεστε άγχος για κάτι συγκεκριμένο, όπως εργασιακά προβλήματα ή θέματα σχέσεων. Ο ηχοθεραπευτής που οργανώνει το gong bath ή το sound bath θα σας ζητήσει να έχετε μια πρόθεση για τη συνεδρία, την οποία θα μπορείτε να διατηρήσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας. Δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη εμπειρία γνώσεων για να παρακολουθήσετε ένα gong bath. Το μόνο που χρειάζεται είναι η προθυμία να το δοκιμάσετε και να δείτε πώς η ηχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει.

Είναι το gong bath ασφαλές για όλους;

Τα gong bath είναι γενικά ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά αν έχετε κάποια προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν συμμετάσχετε. Ορισμένοι μπορεί να είναι ευαίσθητοι στους δυνατούς ήχους και να νιώσουν άβολα με τους δυνατούς ήχους του gong. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν μπορείτε να παρακολουθήσετε μια τέτοια συνεδρία θα σας συμβούλευα να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές και να τους πείτε τι σας προβληματίζει.

Τι πρέπει να φοράω και τι να έχω μαζί μου;

Η καλύτερη επιλογή θα είναι να φοράτε άνετα, χαλαρά ρούχα ώστε να μπορείτε να χαλαρώσετε εύκολα. Αν δεν είστε σίγουροι για τη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο θα πραγματοποιείθει το gong bath είναι καλύτερο να φορέσετε ζεστά ρούχα, να έχετε μαζί σας ένα επιπλέον ζευγάρι κάλτσες και να κρατάτε και ένα κουβερτάκι σε περίπτωση που κρυώνετε. Επίσης αν έχετε μάσκα ύπνου θα ήταν καλό να την κρατάτε μαζί σας καθώς θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ακόμα περισσότερο χωρίς να σας ενοχλεί το φως και η πιθανή κίνηση των ηχοθεραπευτών.

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για ένα gong bath;

Πριν και μετά από ένα gong bath, είναι σημαντικό να πιείτε αρκετό νερό για να βοηθήσετε στην αποβολή τυχόν τοξινών που μπορεί να απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της εμπειρίας και να ενισχύσετε την ικανότητα του σώματος σας να απορροφήσει τα ηχητικά κύματα. Συνήθως συμβουλεύω τους συμμετέχοντες να έχουν μια σαφή πρόθεση για τη συνεδρία, είτε πρόκειται για θεραπεία από ένα συγκεκριμένο τραύμα, είτε για απελευθέρωση ενός συναισθήματος, είτε απλά για χαλάρωση και αποφόρτιση. Προτείνω επίσης να αποφύγετε τον καφέ και το αλκοόλ την ημέρα του λουτρού γκονγκ και να μην καταναλώσετε μεγάλα γεύματα πριν από τη συνεδρία, αφήνοντας τουλάχιστον 2 ώρες για την πέψη. Επίσης θα σας συμβούλευα να είστε στον χώρο μερικά λεπτά νωρίτερα, για να έχετε χρόνο να βολευτείτε και να βρείτε ένα κατάλληλο σημείο για να ξαπλώσετε.

Υπάρχουν προφυλάξεις που πρέπει να λάβω πριν ή μετά από τη συνεδρία;

Μετά απο ένα sound bath ή gong bath, πάντα συμβουλεύω τους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν για το υπόλοιπο της ημέρας και να αποφεύγουν τις έντονες δραστηριότητες ή τα δυνατά περιβάλλοντα. Ο ήχος λειτουργεί ως φάρμακο για το “σύστημά” μας, οπότε αν του δώσετε χώρο θα λειτουργήσει για αρκετές ώρες ή και ημέρες.

Ποια είναι τα οφέλη ενός gong bath;

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, τα οφέλη του gong bath είναι τα ακόλουθα:

Μείωση του στρες: Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και προάγουν τη χαλάρωση.
Βελτίωση του ύπνου: Οι συμμετέχοντες σε μελέτες ανέφεραν βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και μείωση των συμπτωμάτων αϋπνίας.
Αυξημένη ενσυνειδητότητα: Μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ενσυνειδητότητας και να προωθήσουν μια διαλογιστική κατάσταση, οδηγώντας σε βελτιωμένη γενική ευεξία.
Μειωμένο άγχος: Οι συμμετέχοντες σε μελέτες έχουν αναφέρει μειωμένα συμπτώματα άγχους, συμπεριλαμβανομένων μειωμένων επιπέδων ανησυχίας και νευρικότητας.
Βελτιωμένη διάθεση: Τα gong bath έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένη διάθεση και μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης.
Ανακούφιση από τον πόνο: Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πόνο και βελτιώνουν τη γενική ευεξία σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις πόνου.
Βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: Έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης παραγωγής κυτταροκινών και κυττάρων φυσικών δολοφόνων.

Συνολικά, τα gong baths προσφέρουν μια ολιστική προσέγγιση για την προώθηση της χαλάρωσης, τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας.

Πόσο συχνά μπορείτε να συμμετέχετε;

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το πόσο συχνά μπορείτε να συμμετέχετε σε ένα gong bath, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά το μήνα είναι μια καλή συχνότητα.

Εν κατακλείδι, τα gong bath είναι ένας μοναδικός και αποτελεσματικός τρόπος για την προώθηση της χαλάρωσης, της ανακούφισης από το στρες και της θεραπείας. Είτε θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο είτε απλά να χαλαρώσετε, ένα gong bath αξίζει σίγουρα μια δοκιμή.

Και μερικές παραπάνω πληροφορίες για τους λάτρεις των gong

Πώς κατασκευάζονται τα gong;

Gong Bath: everything you need to know

 Κατασκευή του gong

Τα gong είναι χειροποίητα όργανα που συνήθως κατασκευάζονται από σφυρήλατο μέταλλο, όπως ορείχαλκο, ορείχαλκο ή κράματα με βάση το χαλκό. Είναι εκπληκτικό το πώς κάθε gong έχει το δικό του ξεχωριστό ήχο και παράγει το δικό του σύνολο από υπέρτονους και ηχητικούς τόνους. Όσο μεγαλύτερο είναι το gong, τόσο πιο πολυεπίπεδος και πλούσιος είναι ο ήχος του.

Δημοφιλείς κατασκευαστές gong

Εδώ είναι μερικοί από τους πιο αναγνωρισμένους κατασκευαστές γκονγκ από όλο τον κόσμο:

 • Paiste
 • Oetken Gongs
 • Meinl Gongs
 • Tone of Life
 • SONA Sounds
 • Grotta Sonora
 • Sabian
 • Gongland
 • UFIP
 • WOM Gongs
 • Wuhan Haiping
 • Universe Gong
 • Arborea Cymbals and Gongs