2 Φεβρουαρίου, 2022 Manolis

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Sound Healing

Οι θετικές επιδράσεις της ηχοθεραπείας στο νου, το σώμα και την ψυχή

The Timeless Healing Power of Sound: Everything You Need to Know About Sound Healing

Συχνά παραβλέπουμε τη σημασία του ήχου όταν πρόκειται για τη συνολική ευεξία μας. Γνωρίζετε όμως πως ο ήχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο; Η αλήθεια είναι ότι ο ήχος μπορεί να είναι είτε ευεργετικός είτε επιβλαβής για την ευημερία μας. Όλα εξαρτώνται από τον τύπο και την ένταση του κάθε ήχου. Πάρτε για παράδειγμα τους ήχους σε μια μεγαλούπολη όπως είναι η Αθήνα. Πώς πιστεύετε ότι ο θόρυβος και οι ήχοι της πόλης επηρεάζουν τη συνολική διάθεση και την υγεία σας; Τώρα φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα δάσος, και απολαμβάνετε τον ήχο του ποταμού και τα πουλιά να τραγουδούν. Πώς σας φαίνεται αυτό ως σενάριο και πώς πιστεύετε ότι ένα τέτοιο περιβάλλον θα επηρέαζε την υγεία σας; Αυτές είναι μερικές απλές ερωτήσεις που πρέπει να έχουμε κατά νου προτού μπούμε στον κόσμο του sound healing ή αλλιώς της ηχοθεραπείας.

Σε αυτό το blog post, θα εξερευνήσουμε τα θετικά αποτελέσματα της ηχοθεραπείας στο μυαλό, το σώμα και τη γενικότερη ψυχική μας υγεία. Θα ρίξουμε επίσης μια ματιά στην ιστορία της ηχοθεραπείας τους τελευταίους αιώνες και θα μιλήσουμε για μερικές από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές sound healing ανα το κόσμο. Τέλος, θα δούμε  πώς μπορείτε να ενσωματώσετε τις θεραπευτικές ιδιότητες του ήχου στη καθημερινή σας ρουτίνα για αυτοθεραπεία. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

1. Τι είναι το sound healing η αλλιώς ηχοθεραπεία και πώς λειτουργεί

Η ηχοθεραπεία είναι μια αρχαία πρακτική που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την προώθηση της θεραπείας στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Περιλαμβάνει τη χρήση θεραπευτικών ηχητικών κυμάτων για την εξισορρόπηση και την εναρμόνιση της ενέργειας του σώματος. Τα ηχητικά κύματα είναι δονήσεις που ταξιδεύουν στον αέρα και το νερό και μπορεί να είναι είτε επιβλαβείς είτε ωφέλιμοι για την υγεία μας, ανάλογα με τη συχνότητα και την έντασή τους.

Όταν τα ηχητικά κύματα εισέρχονται στο σώμα (το οποίο σύμφωνα με μελέτες, σε κυτταρικό επίπεδο αποτελείται κυρίως απο νερό είναι καλός αγωγός), επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του οργανισμού με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, τα ηχητικά κύματα χαμηλής συχνότητας, μπορεί να είναι ευεργετικά για τη σωματική μας υγεία. Αυτά τα ηχητικά κύματα χαλαρώνουν τους μύες του σώματος και μπορούν να απελευθερώσουν την ένταση και το στρες και να βελτιώσουν τη κυκλοφορίας του αίματος.

Επίσης, τα ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας έχουν επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση και στη συναισθηματική μας ευεξία. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και του άγχους, να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου και να τονώσουν τη διάθεσή μας.

2. Η Ιστορία της Ηχητικής Θεραπείας ανά τους αιώνες

Η ηχοθεραπεία χρησιμοποιήθηκε σαν μορφή θεραπείας ανα τους αιώνες απο διάφορους αρχαίους πολιτισμούς όπως του Θιβέτ, της Κίνας, της Ινδίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και ακόμη και της Ευρώπης στην αρχαία Ελλάδα. Οι πολιτισμοί αυτοί, χρησιμοποιούσαν τον ήχο για τελετές αλλα και για θεραπεία απο διάφορες σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές παθήσεις.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ηχοθεραπεία έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές θεραπείας ήχου και όργανα ηχοθεραπείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της υγείας και της ευεξίας. Μερικά από τα πιο δημοφιλή όργανα που χρησιμοποιούνται από ηχοθεραπευτές και ηχοθεραπευτές σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν θιβετιανά singing bowls (η αλλιώς ηχογαβάθες), κρυστάλλινα μπολ, γκονγκ, πιρούνια συντονισμού, κουδούνια chimes , το μονόκορδο και άλλα.

3. Τα οφέλη της ηχοθεραπείας στο μυαλό, το σώμα και τη ψυχική υγεία

Ποια είναι λοιπόν μερικά από τα οφέλη της ηχοθεραπείας; Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών που διερευνούν τα αποτελέσματα του διαλογισμού ήχου με τα Θιβετιανά Singing Bowls στη διάθεση μας και τη γενικότερη υγεία και ευεξία. Παρακάτω αναφέρω μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα. Η ηχητική θεραπεία με τη χρήση των Θιβετιανών μπολ και γκονγκ μπορεί να:

 • φέρνει βαθιά χαλάρωση
 • μειώσει το στρες και το άγχος
 • επιφέρει χαμηλή πίεση αίματος
 • μειώσει την κούραση
 • επιφέρει βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
 • επιφέρει βελτίωση της συγκέντρωσης και της εστίασης
 • επιφέρει βελτίωση της διάθεσης και της συναισθηματικής ευεξίας
 • επιφέρει βελτίωση της σωματικής υγείας και ζωτικότητας
 • φέρει διανοητική διαύγεια

3. Πώς να ενσωματώσετε την ηχοθεραπεία στη ζωή σας;

Ο ήχος είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιούμε για να φροντίζουμε τον εαυτό μας σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές ηχοθεραπείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χαλάρωση και ανακούφιση από το στρες.

 • Βουητό – humming

Η πιο απλή τεχνική αυτοθεραπείας, η οποία είναι επίσης δωρεάν και διαθέσιμη σε όλους, είναι η χρήση της φωνής. Η φωνή μας είναι ένα από τα πιο ισχυρά ηχοθεραπευτικά όργανα που διαθέτουμε για αυτοίαση. Μπορείς απλά να προκαλείς ένα βουητό με κλειστό το στόμα για μερικά λεπτά την ημέρα το οποίο μπορεί να φέρει μια αίσθηση ειρήνης και αρμονίας. Δείτε αυτό το βίντεο που εξηγεί τι είναι το humming και πώς να το εξασκήσετε.

 • Χρησιμοποιήστε τον ήχο για να χαλαρώσετε και να απαλλαγείτε από το άγχος

Υπάρχουν πολλά θεραπευτικά όργανα ήχου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να χαλαρώσετε και να φέρετε ένα αίσθημα ευεξίας και γαλήνης. Από τα πιο διάσημα όργανα ηχοθεραπείας τα θιβετιανά singing bowl (ηχογαβάθες) και το γκονγκ, εως τα κουδούνια chimes αλλά και τα κρυστάλλινα μπολ, μπορείτε σίγουρα να βρείτε έναν χαλαρωτικό ήχο που ταιριάζει με τις ανάγκες και την προσωπικότητά σας. Θα μπορούσατε είτε να αγοράσετε το δικό σας sound healing όργανο, ώστε να το χρησιμοποιείτε όποτε και όπου θέλετε, είτε μπορείτε απλώς να ψάξετε να βρείτε βίντεο με όργανα ηχοθεραπείας στο youtube. Ευτυχώς, στις μέρες μας μπορείτε να βρείτε βίντεο ηχοθεραπείας στο youtube, και έτσι να ενσωματώσετε την ηχοθεραπεία στη καθημερινότητα σας.

 • Χρησιμοποιήστε τον ήχο για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου

Υπάρχουν πολλοί θεραπευτικοί ήχοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι ήχοι της φύσης, όπως ο ήχος των κυμάτων, ο ήχος του ποταμού ή η φωτιά. Προφανώς νιώθουμε οικειότητα με τους ήχους της φύσης και μας βοηθούν να χαλαρώσουμε. Επίσης, μπορεί να έχετε ακούσει για το ASMR και τα binaural beats. Αυτοί είναι επίσης ήχοι που μας φέρνουν στην κατάσταση των εγκεφαλικών κυμάτων Θήτα που είναι η χαλαρωτική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε πριν από τον ύπνο.

Στο κανάλι μου θα βρείτε πολλά βίντεο ηχοθεραπείας με ήχους της φύσης, όργανα ηχοθεραπείας ακόμα και ecstatic dance mixes.

4. Τα οφέλη των τακτικών συνεδριών ηχοθεραπείας

Εάν θέλετε να απολαύσετε τα πλήρη οφέλη της ηχοθεραπείας, συνιστάται να παρακολουθείτε συνεδρίες θεραπείας ήχου ή sound bath σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ένας ηχοθεραπευτής θα είναι σε θέση να σας παρέχει διαφορετικές τεχνικές ηχοθεραπείας για την αποκατάσταση της ισορροπίας και την αρμονία στο νου και το σώμα.

Οι τακτικές συνεδρίες ηχοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της σωματικής υγείας, της ψυχικής ευεξίας αλλά και της συναισθηματικής σταθερότητας. Εάν ενδιαφέρεστε να γευτείτε τα οφέλη της ηχοθεραπείας μπορείτε να βρείτε έναν ηχοθεραπευτή στην περιοχή σας και να ζητήσετε πληροφορίες για τις θεραπείες που προσφέρει.

Εάν βρίσκεστε στα Χανιά ή στην Κρήτη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να κλείσετε μια συνεδρία ηχοθεραπείας.