15 Οκτωβρίου, 2022 Manolis

Sound Bath: τι να γνωρίζετε για αυτό το τύπο ηχοθεραπείας

Βρείτε απαντήσεις σε κάθε ερώτηση, τι έιναι το sound bath, πως μας βοηθά, τι να γνωρίζετε πριν το δοκιμάσετε

Sound bath in Chania, Crete

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε όλο και πιο συχνά τον όρο sound bath και sound healing. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ηχοθεραπεία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν τρόπους να χαλαρώσουν απο το καθημερινό αγχος. Η συμμετοχή σε ένα sound bath μπορεί να αποτελέσει μια τέλεια εισαγωγή στο κόσμο της ηχοθεραπείας. Το sound bath ή gong bath, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γευθείτε τα οφέλη των ηχητικών κυμάτων ως θεραπεία για νοητικά, σωματικά και συναισθηματικά ζητήματα που θέλετε να δουλέψετε, η απλά για να χαλαρώσετε το νου και το σώμα. Ένα από τα θετικά είναι πως δεν απαιτεί καμία προηγούμενη εμπειρία.

Τι είναι λοιπόν το sound bath;

Το sound bath είναι μια συνεδρία ηχοθεραπείας που τις περισσότερες φορές βιώνεται σε ομαδικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες ξαπλώνουν σε ένα στρώμα και “λούζονται” απο τους ήχους και τις δονήσεις των ηχοθεραπευτικών μουσικλών οργάνων. Η έκθεση σε αυτού του είδους ήχων επηρεάζει το φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό σώμα και έχει πολλά οφέλη.
Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς σας επηρεάζουν η ηχορύπανση σε καθημερινή βάση; Μπορεί να αισθάνεστε ενοχλημένοι από το θόρυβο της πόλης ή τους θορύβους στο ίδιο σας το σπίτι. Οι οικιακές συσκευές, όπως τα πλυντήριο ρούχων ή πιάτων, η ηλεκτρική σκούπα ή απλά η τηλεόραση σε δυνατή ένταση μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στα επίπεδα συγκέντρωσης και στη γενική σας διάθεση, και συνήθως, αντιλαμβανόμαστε την επίδραση αφού ο ήχος σταματήσει. Από την άλλη, πόσες φορές αισθάνεστε ανεβασμένοι ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική ή ήχους της φύσης, τον ήχο του κύματος, του τρεχούμενου νερού ή της βροχής; Αυτές οι 2 απλές ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο ήχος για την ευεξία και τη συνολική μας υγεία.

Πώς λειτουργούν τα sound bath;

Με απλά λόγια, το sound bath είναι ένας τρόπος να δραπετεύσετε απο τη καθημερινότητα σας και να χαθείτε για λίγο σε έναν άλλο κόσμο. Οι συχνότητες των διαφόρων ηχοθεραπευτικών οργάνων που χρησιμοποιούνται σε ένα sound bath είναι συντονισμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζουν τα ενεργειακά μας κέντρα (τσάκρα) και να φέρνουν το νου μας σε κατάσταση θήτα (τα θήτα εγκεφαλικά κύματα εμφανίζονται όταν βρισκόμαστε σε βαθιά χαλαρή κατάσταση). Αυτή είναι η ονειρική κατάσταση που ερχόμαστε λίγο πριν κοιμηθούμε.

Οι συχνότητες που παράγονται από τα ηχοθεραπευτικά μουσικά όργανα συντονίζονται με παρόμοιες ή ίδιες συχνότητες των εσωτερικών μας οργάνων, αποκαθιστώντας την υγιή και αρμονική δόνησή τους. Ο ηχοθεραπευτής που διευθύνει το sound bath μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία οργάνων απο Tibetan singing bowls, κρυστάλλινα singing bowls, gong διαφορετικών μεγεθών, τύμπανα, tuning forks, ή ακόμα και φωνή για να δημιουργήσει ένα ηχόφασμα που θα σας φέρει χαλάρωση και ευεξία.

Τα ηχητικά κύματα χρησιμοποιούνται στη συμβατική ιατρική με τη μορφή υπερήχων και για παράδειγμα χρησιμοποιούνται για τη διάσπαση των λίθων στα νεφρά. Προφανώς θα έχετε ακούσει ή δει και το φαινόμενο ηχητικών κυμάτων που είναι ικανά να σπάσουν γυαλί όπως ένα ποτήρι. Παρομοίως, οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται σε ένα ηχολουτρό ή σε άλλη μορφή ηχοθεραπείας μπορούν να διαλύσουν ενεργειακά μπλοκαρίσματα στο ανθρώπινο βιοπεδίο που μπορεί να προκαλούν δυσφορία, πόνο ή συναισθηματική δυσφορία.

Ποια τα οφέλη της ηχοθεραπείας;

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ένα αίσθημα ελαφρότητας και ελευθερίας μετά από ένα sound bath. Ορισμένοι λένε ότι η σωματική τους ένταση εξαφανίζεται με τις δονήσεις των ηχητικών κυμάτων. Άλλοι αναφέρουν αισθήματα ευφορίας, σαν να έχει “ταρακουνηθεί και επαναπρογραμματιστεί” ολόκληρη η ύπαρξή τους.

Η θεραπεία σε ένα sound bath παίρνει πολλές μορφές, αλλά ο κοινός παρονομαστής είναι η βαθιά και ολοκληρωτική χαλάρωση που επιφέρει τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ορισμένες καταστάσεις που πιστεύεται ότι ωφελούνται από την ηχοθεραπεία περιλαμβάνουν:

 • άγχος
 • κατάθλιψη
 • έλλειψη αυτοεκτίμησης
 • έλλειψη αυτοπεποίθησης
 • μπερδεμένη σκέψη
 • σωματικό πόνο που προκύπτει από την ένταση των μυών του σώματος, ιδίως στο κεφάλι και τον αυχένα
 • αίσθημα απομόνωσης ή απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω σας

Πώς προετοιμάζομαι για ένα sound bath;

Όπως συμβαίνει με κάθε νέα εμπειρία, αν γνωρίζετε τι να περιμένετε εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος ή την ανησυχία που μπορεί να αισθάνεστε. Μόλις αποφασίσετε να ζήσετε την εμπειρία ενός sound bath, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξοικειωθείτε με τον χώρο στον οποίο θα λάβει μέρος το event αλλά και με τον ηχοθεραπευτή.

Η προετοιμασία του νου και του σώματός σας για την εμπειρία της ηχοθεραπείας είναι μια καλή πρακτική.  Επομένως, πριν παρακολουθήσετε ένα ηχοθεραπευτικό λουτρό, μπορείτε να θέσετε μια πρόθεση για τη συνεδρία. Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το ποιο θα θέλατε να είναι το αποτέλεσμα και να χρησιμοποιείτε θετική διατύπωση καθώς διαμορφώνετε αυτή την πρόθεση στο μυαλό σας. Κρατήστε τις σκέψεις και τις λέξεις σας σε ενεστώτα χρόνο. Ένα παράδειγμα μιας ξεκάθαρης πρόθεσης μπορεί να είναι κάτι σαν:

“Το σώμα μου καθαρίζεται από τις αρνητικές ενέργειες και τα κύτταρά μου φωτίζονται με ένα καθαρό, λευκό, θεραπευτικό φως”.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε διάφορες μορφές διαλογισμού στην άνεση του σπιτιού σας για να διαπιστώσετε πόσο εύκολα μπορείτε να χαλαρώσετε. Οι καθοδηγούμενοι διαλογισμοί είναι ιδανικοί γι’ αυτό, και μπορείτε επίσης να τους βρείτε στο διαδίκτυο, μαζί με παραδείγματα θεραπευτικών ήχων από γκονγκ, singing bowls, chimes, τύμπανα, didgeridoo και άλλα όργανα. Απλά αφεθείτε στους ήχους, και παρατηρείστε αν και εφόσον αισθάνεστε επίδραση σε κάποιο μέρος του σώματός σας.

Παρακάτω θα βρείτε εναν ηχητικό διαλογισμό με Θιβετιανά singing bowls.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα βίντεο στο κανάλι μου Soundhealing στο YouTube. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό θεραπείας των τσάκρα, με ήχους που συντονίζονται με καθένα από τα επτά κύρια ενεργειακά κέντρα.

Περισσότερες συμβουλές για το πώς να προετοιμαστείτε καλύτερα για το sound bath:

 • Φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας
 • Αν μπορείτε, αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης ή/και αλκοόλ την ημέρα της θεραπείας
 • Επίσης, καλύτερα θα είναι να αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων την ημέρα και αφήστε τουλάχιστον 2-3 ώρες για την πέψη πριν από την ηχοθεραπεία
 • Φορέστε άνετα, φαρδιά ρούχα, ώστε να αισθάνεστε άνετα

Πώς να βιώσετε καλύτερα το sound bath

Όπως είπαμε και παραπάνω, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ηχοθεραπεία είναι συνήθως μέσω της χαλάρωσης, σε πολύ βαθύ επίπεδο. Όσο περισσότερο αφήνετε το νου και το σώμα σας να χαλαρώσει και να βυθιστεί στους ήχους, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα θεραπευτικά αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μην πιέζετε τον εαυτό σας, καθώς αυτό δεν θα σας κάνει να χαλαρώσετε. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναπνέετε αργά και βαθιά, και να κάνετε υπομονή. Το μυστικό για να έρθει η επιθυμητή χαλάρωση είναι η άνεση, οπότε επιτρέψτε στον εαυτό σας να αλλάξει θέση αν χρειαστεί ώστε να νιώθετε άνετα.

Επίσης, μια χρήσιμη τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να επιτύχετε βαθια καταστάση χαλάρωσης είναι ο οραματισμός. Για παράδειγμα, κατα τη διάρκεια του sound bath, φανταστείτε τις συχνότητες των ήχων να εισέρχονται στο σώμα σας από τη κορυφή του κεφαλιού σας, να ταξιδεύουν προς τα κάτω στη καρδιά και κατά μήκος των χεριών. Φανταστείτε τις ενέργειες των ήχων να στροβιλίζονται γύρω από τους γοφούς και την κοιλιά σας και στη συνέχεια να ρέουν μέχρι τα πόδια σας. Καθώς οραματίζεστε τα ηχητικά κύματα να εισέρχονται στο σώμα, να πέρνετε βαθιές συνειδητές αναπνοές.

Μπορείτε να επαναλάβετε τη παραπάνω άσκηση όσες φορές επιθυμείτε ωσότου χαλαρώσετε απόλυτα. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να διαπιστώσετε ότι βυθίζεστε όλο και πιο γρήγορα στη βαθιά χαλάρωση που απαιτείται για να γευτείτε τα οφέλη και την απόλυτη μαγεία του sound bath.

Ηχοθεραπευτικά όργανα που χρησιμοποιούνται σε ένα sound bath

Μερικά από τα όργανα ηχοθεραπείας που μπορεί να συναντήσετε σε ένα sound bath είναι τα ακόλουθα:

 • Gong
 • Θιβετιανά κύμβαλα
 • Κρυστάλλινα singing bowls
 • Tύμπανα
 • Didgeridoo
 • Tuning forks
 • Κουδούνια – Chimes
 • Οcean drum
 • Ινδιάνικη Φλογέρα
 • Κρουστά
 • Άρπες
 • Φωνή – μέσω τραγουδιού και ψαλμωδίας

Ρίξτε μια ματιά στις επερχόμενες εκδηλώσεις ηχοθεραπείας στα Χανιά και στη Κρήτη .

,