3 Μαρτίου, 2022 Manolis

Πώς η ηχορύπανση επηρεάζουν την υγεία μας

Και πώς η ηχοθεραπεία μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης

How City Noise Pollution and Sounds Affect Our Health and how to use sound healing to counterpart the effects.

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, η ηχορύπανση αποτελεί μείζον πρόβλημα για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων αλλά ακόμα και της επαρχίας. Λόγω του υπερπληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, το επίπεδο θορύβου που εκπέμπεται από αυτοκίνητα, μηχανές, λεωφορεία, εργοτάξια και άλλες πηγές ολοένα να αυξάνεται. Το ξέρατε όμως ότι η ηχορύπανση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας; Μελέτες έχουν δείξει ότι η ηχορύπανση των πόλεων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, κόπωση, καθώς και σε μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας, όπως άγχος και στρες.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2011 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο ‘Burden of disease from environmental noise’, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από διάφορες επιδημιολογικές μελέτες μεγάλης κλίμακας, περισσότερα από ένα εκατομμύριο χρόνια ζωής χάνονται κάθε χρόνο στη Δυτική Ευρώπη λόγω του θορύβου. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η ηχορύπανση συνδέεται με 12.000 θανάτους και σχεδόν 72.000 νοσηλεία κάθε χρόνο μόνο στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο ο θόρυβος από τα μέσα μεταφοράς που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Ηπιοι ήχοι, όπως το κελάηδισμα των πουλιών ή τα κύματα της θάλασσας, μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην ευημερία μας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, ασθενείς νοσοκομείου οι οποίοι άκουγαν ήχους της φύσης ή κλασική μουσική κατα τη διάρκεια της θεραπείας τους, είχαν ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης και χρειάζονταν λιγότερα παυσίπονα από εκείνους που δεν άκουγαν μουσική.

Παρακάτω, θα μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία μας αλλά και πώς η ηχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση αυτών των επιπτώσεων. Θα δούμε επίσης τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας να μειώσει την έκθεση του στην ηχορύπανση.

Τύποι ήχων που συνθέτουν την ηχορύπανση της πόλης

Υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικοί τύποι ήχων που συνθέτουν την ηχορύπανση της πόλης. Ο πιο συνηθισμένος θόρυβος προέρχεται από μέσα μεταφοράς, όπως αυτοκίνητα, μηχανές, λεωφορεία και τρένα, αεροπλάνα. Μπορεί επίσης να προέρχεται από εργοτάξια η συνεργεία που χρησιμοποιούν εκσκαφείς ή άλλα βαριά μηχανήματα, κέντρα διασκέδασης και άλλα πολλά. 

Είναι αλήθεια πως ο ήχος της πόλης είναι συχνά πολύ έντονος, και μπορεί να προκαλέσει άγχος ιδιαίτερα στους κατοίκους της. Τους κάνει να νιώθουν σαν να βομβαρδίζονται συνεχώς από ηχορύπανση η οποία αυξάνει τα επίπεδα άγχους και καθιστά δύσκολη τη χαλάρωση. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι οι άνθρωποι τείνουν να συνηθίζουν το περιβάλλον τους, δεν παρατηρούν καν όλο αυτόν το θόρυβο γύρω τους.

Η ηχορύπανση της πόλης επηρεάζει την υγεία μας

Ο ήχος λοιπόν μιας πόλης μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, άγχος και ακόμη και κατάθλιψη. Η έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής που είναι η πιο κοινή αιτία εμβοών που συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη. Επιπλέον, ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε θορυβώδεις περιοχές είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά από εκείνους που ζουν σε πιο ήσυχα μέρη.

Ο θόρυβος των μέσων μεταφοράς, που ευθύνεται για τον περισσότερο ρυπογόνο θόρυβο στις πόλεις, έχει βρεθεί ότι προκαλεί απώλεια ακοής, κόπωση και καρδιαγγειακά προβλήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης, ο θόρυβος του εργοταξίου μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του ύπνου και να επηρεάσει τη γνωστική απόδοση. Η έκθεση στον θόρυβο των αεροσκαφών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών και ψυχιατρικών προβλημάτων.

Η ηχορύπανση μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική μας ζωή. Για παράδειγμα, για πολλούς (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου) είναι δύσκολο να συζητούν σε θορυβώδη μέρη όπως, καφέ, εστιατόρια η μπαρ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς.

Επειδή έχουμε συνηθίσει στους δυνατούς θορύβους, και έτσι μιλάμε πιο δυνατά έτσι ώστε να μπορούν οι άλλοι να μας ακούσουν. Ταυτόχρονα, έχουμε την τάση να ακούμε μουσική στα ακουστικά, να βλέπουμε τηλεόραση στη διαπασών και ούτω καθεξής. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε θορυβώδεις ζωές και είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε αυτόν τον τρόπο ζωής που δεν γνωρίζουμε άλλη πραγματικότητα.

Τρόποι για να προστατευτείτε από την ηχορύπανση και τους θορύβους της πόλης

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να μειώσουμε τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία μας, αλλά το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να μάθουμε το πως μας επηρεάζει. Μόλις αρχίσουμε να παρατηρούμε τους ήχους γύρω μας και του τρόπου με τον οποίο μας επηρεάζουν, μπορούμε να κάνουμε καλύτερες επιλογές για το πώς να προστατευτούμε από αυτούς.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ήχου στο περιβάλλον μας και το καθένα επιδρά με κάποιο τρόπο πάνω μας. Μερικοί ήχοι μπορούν να μας ηρεμούν ενώ άλλοι να μας προκαλούν άγχος, μερικοί μας βοηθούν στη συγκέντρωση, ενώ άλλοι αποσπούν την προσοχή μας.

Έτσι, ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε την υγεία μας από επιβλαβείς ήχους είναι να αποφεύγουμε θορυβώδεις χώρους και δραστηριότητες. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που δεν μπορούμε να αποφύγουμε την έκθεση στο θόρυβο. Υπάρχουν λοιπόν τρόποι για να μειώσουμε την έκθεση στον θόρυβο στην καθημερινή μας ζωή.

  • Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες
  • Ηχομονώστε το χώρο σας
  • Αποφύγετε μέρη με πολύ κόσμο
  • Χαμηλώστε την ένταση του τηλεφώνου, της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου ή της μουσικής σας
  • Όταν βρίσκεστε σε μέρη με δυνατή μουσική όπως μπαρ ή κλαμπ, προσπαθήστε να βρίσκεστε μακριά από τα ηχεία
  • Περιορίστε τον χρόνο που εκτίθεστε σε δυνατούς θορύβους κάνοντας μικρά διαλείμματα.

Τα οφέλη της ζωής σε ένα πιο ήσυχο περιβάλλον

Η μειωμένη ηχορύπανση οδηγεί σε καλύτερη υγεία και ευημερία για όλους. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο ήχοι της φύσης και τα ήσυχα περιβάλλοντα μειώνουν τα επίπεδα άγχους, βοηθούν στην ποιότητα του ύπνου, μειώνουν τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού που σχετίζεται με αγχώδεις διαταραχές όπως μετά σύνδρομο τραυματικού στρες και πολλές άλλες καταστάσεις.

Ένα ήσυχο περιβάλλον με ήχους της φύσης, των πουλιών να κελαηδούν, των κυμάτων ή του ποταμού, μπορεί να μας βοηθήσει να συνδεθούμε με τον εσωτερικό μας εαυτό και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε βαθύτερες καταστάσεις συνείδησης. Μας δίνει την ευκαιρία να συνδεθούμε με τη φύση, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι είναι εξαιρετικά χαλαρωτική και αναζωογονητική.

Εν ολίγοις, η μείωση της ηχορύπανσης έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Πώς η ηχοθεραπεία μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των θορυβωδών περιβαλλόντων

Η ηχοθεραπεία (sound healing) είναι ένας πολύ ευεργετικός τρόπος αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ηχορύπανσης της πόλης. Μέσω της χρήσης ηχητικών συχνοτήτων από διάφορα όργανα ηχοθεραπείας όπως Θιβετιανά singing bowl, κρυστάλλινα μπολ, γκονγκ, τύμπανα, ακόμη και ανθρώπινη φωνή, φέρνουμε ηρεμία και την ψυχική ισορροπία.

Μπορείτε να νιώσετε τις ευεργετικές συνέπειες της ηχοθεραπείας σε ενα sound bath. To sound bath η gong bath είναι ένα εξαιρετικό σημείο εισόδου στον κόσμο της ηχοθεραπείας και στο διαλογισμό ήχου. Εάν θέλετε να απολαύσετε θεραπευτικούς ήχους από την άνεση του σπιτιού σας, μπορείτε να βρείτε πολλές ηχογραφήσεις στο Youtube η στο Spotify.

Η ηχοθεραπεία χρησιμοποιείται για χαλάρωση ή μείωση του στρες, καθώς και για ανακούφιση από τον πόνο. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα ενδορφίνης στον εγκέφαλο, μειώνει το άγχος, ενισχύει τη μνήμη και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την ηχοθεραπεία σε αυτό το άρθρο